Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kurdlan jako dodatek do żywności: ocena bezpieczeństwa EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował swoją opinię naukową na temat bezpieczeństwa stosowania kurdlanu jako nowego dodatku do żywności, pełniącego rolę środka żelującego, stabilizatora oraz zagęszczacza. Kurdlan to polisacharyd o wysokiej masie cząsteczkowej, składający się z jednostek glukozy połączonych wiązaniami β-1,3, produkowany w procesie fermentacji przez szczep Rhizobium radiobacter biovar 1. Badania toksykologiczne, w tym badania na zwierzętach, wykazały, że kurdlan nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, ale metabolizowany przez mikroflorę jelitową do CO2 i innych nieszkodliwych związków. Nie wykazano również działania genotoksycznego, co wskazuje na bezpieczeństwo tego dodatku.

Podczas badań nad przewlekłą toksycznością oraz wpływem na rozwój i rozrodczość stwierdzono, że nawet przy wysokich dawkach kurdlan nie wywołuje toksycznych efektów. Jedynym obserwowanym zjawiskiem, przy bardzo dużych ilościach, była zmniejszona masa ciała młodych zwierząt podczas laktacji, co uznano za efekt uboczny związany z zaburzeniem równowagi żywieniowej. Na podstawie tych wyników, ustalono bezpieczny poziom spożycia (NOAEL) na 2500 mg/kg masy ciała dziennie.

Jednym z kluczowych aspektów oceny EFSA było zbadanie potencjalnego narażenia konsumentów na arsen i ołów, które mogą pojawiać się jako zanieczyszczenia kurdlanu. Panel zalecił obniżenie dopuszczalnych limitów tych metali ciężkich w specyfikacjach dotyczących produkcji dodatku, co zapewni dodatkowe bezpieczeństwo konsumentom.

Kurdlan jest stosowany w szerokim zakresie kategorii żywności, w tym w pieczywie, wyrobach cukierniczych oraz przetworzonych owocach i warzywach. Najwyższe szacowane narażenie na ten dodatek dotyczy małych dzieci (do 1441 mg/kg masy ciała na dzień). Pomimo tego, Panel EFSA stwierdził, że stosowanie kurdlanu jako dodatku do żywności na proponowanych poziomach nie budzi obaw związanych z bezpieczeństwem.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Nowości rynkowe

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.