Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA zwiększa wysiłki w redukcji spożycia sodu: nowe cele i inicjatywy

Kategoria: Składniki Żywności

W odpowiedzi na rosnący problem przewlekłych chorób dietozależnych w USA, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i otyłość, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przyspiesza swoje działania na rzecz redukcji sodu w diecie. W dniu 15 sierpnia 2024 roku, FDA ogłosiła nowe, dobrowolne cele redukcji sodu w ramach projektu Phase II, kontynuując działania z 2021 roku, znane teraz jako Phase I.

Pilna potrzeba redukcji spożycia sodu

Zbyt duża ilość sodu w diecie prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i udarów mózgu, zwłaszcza w grupach mniejszościowych. Nadmierne spożycie sodu w USA, które obecnie przekracza zalecane limity o prawie 50%, jest poważnym problemem zdrowotnym. Średnie dzienne spożycie sodu w USA wynosi około 3400 mg, podczas gdy wytyczne dietetyczne dla Amerykanów 2020-2025 zalecają ograniczenie do 2300 mg dziennie dla osób powyżej 14 roku życia.

Nowe cele i podejście FDA

Nowe cele Phase II, ogłoszone w projekcie wytycznych Voluntary Sodium Reduction Goals: Target Mean and Upper Bound Concentrations for Sodium in Commercially Processed, Packaged, and Prepared Foods (Edition 2), obejmują 163 kategorie żywności. Celem jest obniżenie średniego spożycia sodu do około 2750 mg dziennie w ciągu trzech lat. Cele te są kontynuacją wcześniejszych, dobrowolnych celów z 2021 roku, które już doprowadziły do znacznego postępu. Dane z 2022 roku pokazują, że około 40% celów Phase I zostało osiągniętych lub jest bliskie realizacji.

FDA planuje regularnie monitorować postępy w redukcji sodu, co około trzy lata, wykorzystując dane z etykiet żywności, sprzedaży i menu restauracyjnych. Kluczowym elementem planu jest stopniowe wprowadzanie zmian, aby umożliwić adaptację smaków konsumentów i reformulację produktów przez producentów żywności.

Współpraca i inicjatywy

FDA współpracuje z innymi agencjami rządowymi, takimi jak Departament Rolnictwa USA (USDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), aby wspierać strategię redukcji sodu. Dodatkowo, agencja wprowadziła szereg inicjatyw mających na celu obniżenie poziomu sodu w żywności, w tym zmiany w etykietowaniu i regulacje dotyczące substytutów soli.

Znaczenie redukcji spożycia sodu

Redukcja sodu w diecie jest kluczowa dla poprawy zdrowia publicznego i zapobiegania chorobom przewlekłym. Mimo że cele Phase II są jeszcze wyższe od zalecanego limitu sodu, ich wdrożenie może przynieść znaczne korzyści zdrowotne, zmniejszając ryzyko przedwczesnych zgonów i chorób w przyszłości.

FDA kontynuuje swoje wysiłki, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów żywieniowych i wspierać przemysł spożywczy w dążeniu do zdrowszej oferty produktowej.

Źródło: FDA

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.