Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: osiągnięcia w nowych technikach genomicznych (NGT) stosowanych do mikroorganizmów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czym są nowe techniki genomiczne?

Nowe techniki genomiczne (NGT) to zaawansowane metody zmiany genów, takie jak CRISPR-Cas. Pozwalają one na dokładne i specyficzne modyfikacje DNA mikroorganizmów. W porównaniu do starszych metod, NGT są bardziej efektywne i przewidywalne.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

EFSA przeanalizowała potencjalne zagrożenia związane z NGT w mikroorganizmach używanych do produkcji żywności i pasz. Wyniki są uspokajające: nie stwierdzono nowych zagrożeń w porównaniu z tradycyjnymi metodami. W rzeczywistości, zmiany w genomie są mniej prawdopodobne przy użyciu NGT niż przy starszych technikach.

Co nas czeka w przyszłości?

Przewiduje się, że w ciągu najbliższych 10 lat na rynku UE pojawi się wiele produktów zawierających mikroorganizmy modyfikowane za pomocą NGT. Większość z tych produktów będzie wykorzystać technologię CRISPR. Będą to m.in. różne bakterie, drożdże oraz mikroalgi.

Potrzeba nowych wytycznych

Choć obecne wytyczne dotyczące oceny ryzyka dla mikroorganizmów modyfikowanych genetycznie są częściowo odpowiednie, EFSA zaleca ich aktualizację. Nowe wytyczne powinny uwzględniać specyficzne cechy NGT i zapewniać spójne podejście do oceny ryzyka.

Co zmieni EFSA?

EFSA zaleca:

  • Uwzględnienie nowych mikroorganizmów, które nie mają historii bezpiecznego użycia.
  • Rozwój metod do szczegółowej analizy genotypów i fenotypów mikroorganizmów.
  • Opracowanie lepszych metod badania odporności drożdży i grzybów na antymykotyki.
  • Zmniejszenie zależności od badań na zwierzętach.
  • Opracowanie nowych metod oceny wpływu na mikrobiom jelitowy.
  • Uwzględnienie potencjalnych reakcji alergicznych.

Wnioski

EFSA stwierdziła, że nowe techniki genomiczne nie wprowadzają nowych zagrożeń w porównaniu do tradycyjnych metod modyfikacji genetycznej. Jednakże, aby zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa, zaleca się aktualizację wytycznych dotyczących oceny ryzyka. Dzięki temu możemy być pewni, że żywność produkowana z użyciem NGT będzie bezpieczna i wysokiej jakości.

Żródło: EFSA 

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.