Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zastosowanie pianki o wysokiej rozprężalności do ogłuszania i uśmiercania świń i drobiu – ocena EFSA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Panel ds. zdrowia i dobrostanu zwierząt (AHAW) EFSA został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat stosowania pianki o wysokiej rozprężalności do ogłuszania i uśmiercania świń i drobiu. Wnioskodawca przedstawił dokumentację jako podstawę oceny, w jakim stopniu metoda ta jest w stanie zapewnić poziom dobrostanu zwierząt co najmniej równoważny temu, jaki zapewniają obecnie dozwolone metody dla świń i drobiu.

Zgodnie z przepisami, aby mogły zostać zatwierdzone w UE, nowe metody ogłuszania muszą zapewniać brak bólu, stresu lub cierpienia do momentu utraty przytomności oraz utrzymanie nieprzytomności zwierzęcia aż do śmierci. Grupa Robocza powołana przez EFSA przeprowadziła ocenę.

Ocena doprowadziła do wniosku, że jest bardziej prawdopodobne niż nie (pewność > 50%–100%), że piana o wysokiej rozszerzalności do oszałamiania i uśmiercania świń i drobiu, zwana NEFS (Nitrogen Expansion Foam Stunning in container), zapewnia poziom dobrostanu co najmniej równoważny jednej lub większej liczbie obecnie dozwolonych metod wymienionych w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009. Całościowa ocena EFSA jest ważna tylko w warunkach technicznych opisanych w niniejszej Opinii dla kur niosek, kurczaków brojlerów w każdym wieku i świń o wadze 15–41 kg w sytuacjach innych niż ubój.

Co zdecydowała EFSA?

Całościowa ocena EFSA jest taka, że NEFS może być odpowiednia do depopulacji przy użyciu w fermach trzody chlewnej i drobiu, z uwzględnieniem warunków technicznych oraz kategorii i rodzajów zwierząt zdefiniowanych w niniejszej Opinii naukowej.

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2024.8855

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.