Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja dezaktywuje wirusa H5N1 w mleku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja skutecznie inaktywuje wysoce zakaźny wirus ptasiej grypy H5N1 w mleku, co ma duże znaczenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności.

To odkrycie jest wynikiem badań przeprowadzonych po tym, jak wirus został po raz pierwszy wykryty u bydła mlecznego i w surowym mleku na początku tego roku. W marcu 2024 r. w Teksasie stwierdzono zakażenie wysoko patogennym wirusem ptasiej grypy H5N1 u krów mlecznych, co było pierwszym znanym przypadkiem przeniesienia tego wirusa na bydło.

Od wybuchu epidemii w Teksasie H5N1 wykryto u około 200 zwierząt oraz trzech osób w 12 stanach, według danych Centers for Disease Control and Prevention. Wirus szybko został wykryty w surowym mleku, co skłoniło naukowców do zbadania, czy produkty mleczne stanowią zagrożenie dla konsumentów.

Badania potwierdzają, że obecne metody przetwarzania mleka są wystarczające

Badanie, opublikowane w Journal of Virology, przynosi ulgę, potwierdzając, że obecne metody przetwarzania mleka są wystarczające, aby chronić konsumentów przed tym niebezpiecznym patogenem.

Aby ustalić zakres wirusa, dr Erica Spackman, wirusolog z US Department of Agriculture (USDA) w Athens w stanie Georgia, współpracowała z innymi badaczami, testując prawie 300 produktów mlecznych z 132 zakładów przetwórczych.

Wyniki badań wykazały, że w próbkach nie było śladów zakaźnego wirusa. Dr Spackman oświadczyła: "Mleko jest bezpieczne. Podobnie jak patogeny bakteryjne występujące w mleku czy inne wirusy, które mogą się w nim znaleźć, procesy sanitarne skutecznie eliminują patogeny."

Dr Spackman podkreśliła również, że linia przetwarzania mleka obejmuje wiele poziomów ochrony, a nadzór mikrobiologiczny produktów mlecznych pozwala na wykrycie patogenów. Mleko od krów z zapaleniem wymienia lub innymi chorobami nie trafia do łańcucha dostaw żywności.

Wreszcie podgrzewanie podczas procesu pasteryzacji niszczy wirusa H5N1 oraz inne powszechnie występujące patogeny bakteryjne.

Ptasia grypa najczęściej zakaża i rozprzestrzenia się wśród ptaków i drobiu

Ptasia grypa najczęściej zakaża i rozprzestrzenia się wśród ptaków wędrownych i może być przenoszona na drób, ale była również wykrywana u innych zwierząt, takich jak koty, psy, kozy, a nawet u niedźwiedzia polarnego na Alasce oraz u słonia i fok futerkowych na Antarktydzie. Jednak wykrycie H5N1 na farmach mlecznych w marcu br. było nieoczekiwane, ponieważ wirus nigdy wcześniej nie był stwierdzany u bydła mlecznego.

Po odkryciu wirusa przeprowadzono testy diagnostyczne, które wykazały obecność zakaźnej formy wirusa w surowym mleku, sugerując przenoszenie wirusa z krowy do mleka. To odkrycie skłoniło US Food and Drug Administration (FDA) oraz USDA do zbadania, czy pasteryzacja skutecznie eliminuje ryzyko dla konsumentów.

Czy pasteryzacja skutecznie eliminuje ryzyko dla konsumentów?

Od 18 do 22 kwietnia 2024 r. badacze użyli real-time PCR do analizy 297 próbek pasteryzowanych produktów mlecznych, w tym 23 rodzajów produktów zebranych z 17 stanów.

Przeprowadzono testy na żywotność wirusa, aby wykryć nawet najmniejszą ilość wirusa, ale nie wykryto niczego. Dzięki PCR naukowcy byli w stanie zidentyfikować materiał genetyczny wirusa w 20% próbek.

Komentując wyniki, dr Spackman wyjaśniła: Wygląda na to, że wirus jest całkowicie dezaktywowany. Podsumowując, stwierdziła, że wierzy, iż najnowsze odkrycia dają pewność, że pasteryzacja - chroni nas przed tym, czego nie wiemy.

Źródło: https://journals.asm.org/doi/10.1128/jvi.00881-24

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.