Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja dezaktywuje wirusa H5N1 w mleku
Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja skutecznie inaktywuje wysoce zakaźny wirus ptasiej grypy H5N1 w mleku, co ma duże znaczenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności.
To odkrycie jest wynikiem badań przeprowadzonych po tym, jak wirus został po raz pierwszy wykryty u bydła mlecznego i w surowym mleku na początku tego roku. W marcu 2024 r. w Teksasie stwierdzono zakażenie wysoko patogennym wirusem ptasiej grypy H5N1 u krów mlecznych, co było pierwszym znanym przypadkiem przeniesienia tego wirusa na bydło.
Od wybuchu epidemii w Teksasie H5N1 wykryto u około 200 zwierząt oraz trzech osób w 12 stanach, według danych Centers for Disease Control and Prevention. Wirus szybko został wykryty w surowym mleku, co skłoniło naukowców do zbadania, czy produkty mleczne stanowią zagrożenie dla konsumentów.
Badania potwierdzają, że obecne metody przetwarzania mleka są wystarczające
Badanie, opublikowane w Journal of Virology, przynosi ulgę, potwierdzając, że obecne metody przetwarzania mleka są wystarczające, aby chronić konsumentów przed tym niebezpiecznym patogenem.
Aby ustalić zakres wirusa, dr Erica Spackman, wirusolog z US Department of Agriculture (USDA) w Athens w stanie Georgia, współpracowała z innymi badaczami, testując prawie 300 produktów mlecznych z 132 zakładów przetwórczych.
Wyniki badań wykazały, że w próbkach nie było śladów zakaźnego wirusa. Dr Spackman oświadczyła: "Mleko jest bezpieczne. Podobnie jak patogeny bakteryjne występujące w mleku czy inne wirusy, które mogą się w nim znaleźć, procesy sanitarne skutecznie eliminują patogeny."
Dr Spackman podkreśliła również, że linia przetwarzania mleka obejmuje wiele poziomów ochrony, a nadzór mikrobiologiczny produktów mlecznych pozwala na wykrycie patogenów. Mleko od krów z zapaleniem wymienia lub innymi chorobami nie trafia do łańcucha dostaw żywności.
Wreszcie podgrzewanie podczas procesu pasteryzacji niszczy wirusa H5N1 oraz inne powszechnie występujące patogeny bakteryjne.
Ptasia grypa najczęściej zakaża i rozprzestrzenia się wśród ptaków i drobiu
Ptasia grypa najczęściej zakaża i rozprzestrzenia się wśród ptaków wędrownych i może być przenoszona na drób, ale była również wykrywana u innych zwierząt, takich jak koty, psy, kozy, a nawet u niedźwiedzia polarnego na Alasce oraz u słonia i fok futerkowych na Antarktydzie. Jednak wykrycie H5N1 na farmach mlecznych w marcu br. było nieoczekiwane, ponieważ wirus nigdy wcześniej nie był stwierdzany u bydła mlecznego.
Po odkryciu wirusa przeprowadzono testy diagnostyczne, które wykazały obecność zakaźnej formy wirusa w surowym mleku, sugerując przenoszenie wirusa z krowy do mleka. To odkrycie skłoniło US Food and Drug Administration (FDA) oraz USDA do zbadania, czy pasteryzacja skutecznie eliminuje ryzyko dla konsumentów.
Czy pasteryzacja skutecznie eliminuje ryzyko dla konsumentów?
Od 18 do 22 kwietnia 2024 r. badacze użyli real-time PCR do analizy 297 próbek pasteryzowanych produktów mlecznych, w tym 23 rodzajów produktów zebranych z 17 stanów.
Przeprowadzono testy na żywotność wirusa, aby wykryć nawet najmniejszą ilość wirusa, ale nie wykryto niczego. Dzięki PCR naukowcy byli w stanie zidentyfikować materiał genetyczny wirusa w 20% próbek.
Komentując wyniki, dr Spackman wyjaśniła: Wygląda na to, że wirus jest całkowicie dezaktywowany. Podsumowując, stwierdziła, że wierzy, iż najnowsze odkrycia dają pewność, że pasteryzacja - chroni nas przed tym, czego nie wiemy.
Przeczytaj także
-
28.06.2024
EFSA oceniła ryzyko najwyższych poziomów pozostałości lambda-cyhalotryny w towarach pochodzących z drobiu i jaj ptasich
Jest mało prawdopodobne, aby proponowany tymczasowy NDP stwarzał zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
-
19.06.2024
Wykrywanie ATP w przemyśle spożywczym
Testowanie ATP jest jednym z najważniejszych aspektów kontroli jakości i monitorowania higieny w wielu zakładach produkcyjnych. Wdrażanie testów ATP codziennie lub co tydzień może poważnie obniżyć koszty produkcji, poprawić warunki pracy i zapewnić sterylne warunki dla przemysłu w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt
-
17.05.2024
Bifidobacterium pomocne w leczeniu alergii na mleko
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.