Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA oceniła ryzyko najwyższych poziomów pozostałości lambda-cyhalotryny w towarach pochodzących z drobiu i jaj ptasich

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 EFSA otrzymała od Komisji Europejskiej zlecenie przeprowadzenia ukierunkowanej oceny ryzyka pozostałości lambda-cyhalotryny w produktach drobiowych (mięso/mięśnie, tłuszcz, wątroba, nerki, jadalne podroby) i jaja ptasie.

Lambda-cyhalotryna jest substancją czynną stosowaną w środkach ochrony roślin zatwierdzoną w UE na mocy rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.

Ocenione tymczasowe maksymalne poziomy pozostałości

EFSA przeprowadziła ocenę ostrego (krótkoterminowego) i przewlekłego (długoterminowego) ryzyka dietetycznego, biorąc pod uwagę narażenie na lambda-cyhalotrynę poprzez pozostałości w produktach spożywczych drobiu i jajach ptasich na poziomach proponowanego tymczasowego najwyższego poziomu pozostałości (MRL) - odpowiednio 0,03 mg/kg i 0,02 mg/kg.

Wyniki

Komisja Europejska ustaliła te tymczasowe NDP na podstawie danych z monitorowania dostarczonych przez państwa członkowskie UE i zebranych przez EFSA w centralnej bazie danych. Na podstawie wyników oceny ryzyka EFSA stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby proponowany tymczasowy NDP stwarzał zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Niepewności i zalecenia

Pomimo pozytywnego wyniku, EFSA zauważyła pewne niepewności, głównie z powodu niewystarczających informacji na temat toksykologicznego znaczenia specyficznych metabolitów i produktów degradacji w produktach pochodzenia zwierzęcego i przetworzonych. W szczególności dotyczy to metabolitu XI w nerkach i wątrobie zwierząt oraz produktów degradacji 3-fenoksy-benzaldehydu (PBald) i gamma-laktonu.

Aby rozwiązać te niepewności, EFSA przedstawiła kilka zaleceń:

  • Badanie źródeł pozostałości: Należy dokładniej zbadać przyczyny występowania pozostałości lambda-cyhalotryny w produktach drobiowych i podjąć działania mające na celu ich ograniczenie lub wyeliminowanie.
  • Badania w celu ustalenia ostatecznych MRL: Jeśli biocydy zostaną zidentyfikowane jako źródło tych pozostałości, należy przeprowadzić odpowiednie badania w celu ustalenia ostatecznych MRL, zastępując tymczasowe.
  • Rozwój metod analitycznych: Należy opracować metody pozwalające na rozróżnienie lambda-cyhalotryny od gamma-cyhalotryny i innych izomerów cyhalotryny w tkankach drobiowych i jajach.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.