Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia naukowa EFSA na temat dopuszczalnego górnego poziomu spożycia żelaza

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) żelaza.

Przeprowadzono systematyczne przeglądy w celu zidentyfikowania dowodów dotyczących wysokiego spożycia żelaza i ryzyka chorób przewlekłych, niepożądanych skutków dla przewodu pokarmowego oraz niepożądanych skutków suplementacji żelaza w niemowlęctwie, młodym dzieciństwie i ciąży.

Nadmierne spożycie żelaza, utrzymywane przez dłuższy czas, może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, w szczególności na wątrobę. Suplementy żelaza w dużych dawkach mogą również powodować działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego, w zależności od postaci użytego żelaza, dawki, sposobu podawania i predyspozycji pacjenta.

Jaka jest opinia EFSA odnośnie poziomu spożycia żelaza?

Ustalono, że ogólnoustrojowe przeciążenie żelazem prowadzi do toksyczności narządowej, ale nie udało się ustalić górnego tolerowanego poziomu spożycia. Jedynym wskaźnikiem, dla którego można było ustalić reakcję na dawkę, były czarne stolce, które odzwierciedlają obecność dużych ilości niewchłoniętego żelaza w jelitach. Jest to konserwatywny punkt końcowy w łańcuchu zdarzeń, który może prowadzić do ogólnoustrojowego przeciążenia żelazem, ale sam w sobie nie jest niekorzystny.

Stosowanie bezpiecznego poziomu spożycia jest bardziej ograniczone niż górnego tolerowanego poziomu spożycia, ponieważ nie jest określony poziom spożycia, przy którym ryzyko wystąpienia działań niepożądanych zaczyna wzrastać.

Zatem nie można było ustalić górnego tolerowanego poziomu spożycia żelaza dla żadnej grupy wiekowej

Zamiast tego ustalono bezpieczny poziom całkowitego spożycia żelaza na poziomie:

  • 40 mg/dzień dla osób dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią;
  • zakres wartości dla nieletnich, od 10 mg/dzień (dzieci w wieku 1-3 lat) do 35 mg/dzień (młodzież w wieku 15-17 lat);
  • 5 mg/dzień dla niemowląt w wieku 4–11 miesięcy, pokrywająca spożycie żelaza ze wzbogaconej żywności i suplementów diety, ale nie z preparatów do początkowego żywienia niemowląt ani preparatów do dalszego żywienia niemowląt. Ustalono bezpieczny poziom dodatkowego spożycia dla niemowląt ze względu na ich szczególne i odmienne zapotrzebowanie na żelazo.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.