Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy składnik żywności zaakceptowany przez EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) właśnie zatwierdził glukozyl hesperydynę (GH) jako nowy składnik żywności, co stanowi istotny krok w rozwoju technologii żywności i jej integracji z codziennymi produktami.

Czym jest glukozyl hesperydyna?

Glukozyl hesperydyna to pochodna hesperydyny, naturalnego flawonoidu występującego w owocach cytrusowych. Produkowana jest poprzez reakcje enzymatyczne z udziałem hesperydyny i dekstryny, a jej postać to jasnożółty lub żółto-brązowy proszek. Głównymi składnikami tego nowego produktu są monoglukozyl hesperydyna, stanowiąca 75%–85% masy suchej, oraz nieprzetworzona hesperydyna.

Ocena bezpieczeństwa i zatwierdzenie

Panel EFSA dokładnie ocenił zgodność z Rozporządzeniem (UE) 2015/2283, regulującym nowe składniki żywności w Unii Europejskiej. W ramach oceny przeprowadzono szczegółowe badania dotyczące bezpieczeństwa, toksyczności i potencjalnych wpływów zdrowotnych.

  1. Toksyczność i bezpieczeństwo: Badanie toksyczności doustnej trwające 90 dni wykazało, że poziom NOAEL (najwyższy poziom, przy którym nie zaobserwowano niekorzystnych skutków) wynosi około 1000 mg/kg masy ciała dziennie. Po zastosowaniu współczynnika niepewności wynoszącego 200, EFSA ustaliła bezpieczny poziom spożycia dla ludzi na poziomie 5 mg/kg masy ciała dziennie. Badania interwencyjne u ludzi również potwierdziły bezpieczeństwo, nie wykazując istotnych klinicznie zmian w parametrach hematologicznych i chemicznych przy dawkach do 3 g/dzień przez 12 tygodni.
  2. Wpływ na odżywianie: Zastosowanie glukozylohesperydyny w określonych napojach i suplementach diety uznano za nie mające negatywnego wpływu na wartość odżywczą diety. Proponowane maksymalne dzienne spożycie wynosi do 364 mg dla dorosłych i 5,9 mg/kg masy ciała dla młodzieży. Panel zauważył, że GH przyczyni się do ogólnego spożycia hesperydyny w diecie, która jest już znana w UE ze źródeł dietetycznych.
  3. Proces regulacyjny: Proces zatwierdzenia GH obejmował wiele rund przesyłania danych i wniosków o wyjaśnienia. Początkowo złożony przez firmę Hayashibara Co., Ltd., a następnie zaktualizowany po rebrandingu na Nagase Viita Co., Ltd., wniosek przeszedł dokładną weryfikację przed ostatecznym zatwierdzeniem w dniu 26 czerwca 2024 roku.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

Zatwierdzenie glukozyl hesperydyny otwiera nowe możliwości jej wykorzystania w napojach i suplementach diety, co może wzbogacić ofertę produktów. Jej profil bezpieczeństwa i integracja z istniejącymi nawykami żywieniowymi mają potencjał pozytywnego wpływu na zdrowie konsumentów.

To wydarzenie odzwierciedla dynamiczny charakter przemysłu spożywczego, w którym innowacje technologiczne i nowe składniki nieustannie kształtują rynek. Z niecierpliwością czekamy na obserwację wpływu glukozyl hesperydyny na preferencje konsumentów i trendy w branży.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.