Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe narzędzie internetowe EFSA do obliczania narażenia na enzymy spożywcze w diecie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę. 

Narzędzie internetowe Food Enzyme Intake Model (FEIM) stanowi ukoronowanie szeroko zakrojonych prac rozpoczętych w 2016 r., w ramach których łączono dane dotyczące stosowania enzymów spożywczych w różnych procesach produkcyjnych z informacjami o narażeniu óżnych grup populacyjnych na różne enzymy spożywcze.  

Narzędzie internetowe, które zostało uruchomione z okazji pierwszego plenarnego posiedzenia nowego Panelu ds. Enzymów Spożywczych (FEZ) EFSA, umożliwi użytkownikom oszacować  ilość substancji (np. składnika odżywczego lub substancji chemicznej) spożywanej przez osobę w pożywieniu dla konkretnych enzymów na proces produkcyjny, a także do obliczania skumulowanego narażenia z wielu procesów produkcyjnych jednocześnie. Nie tylko pomoże producentom enzymów spożywczych w kompilacji danych narażenia na potrzeby dokumentacji aplikacyjnej, ale także zapewni konsumentom informacje na temat ich ekspozycji wraz z dietą na enzymy spożywcze.

Dostęp do narzędzia internetowego FEIM jest bezpłatny i możliwy za pośrednictwem platformy R4EU po rejestracji. 

Jak działa to narzędzie?

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.