Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Składniki Żywności
W dniach 19 i 20 kwietnia odbyło się wydarzenie pt. Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? W poniższym artykule przedstawiamy nagrania z obu dni wydarzenia.
Celem wydarzenia było zwiększenie świadomości społecznej na temat roli żywienia w kształtowaniu postaw prozdrowotnych i dobrego samopoczucia. Pomimo szerokiego dostępu do wiedzy na temat żywności i żywienia, wciąż powszechne były w społeczeństwie nawyki żywieniowe, które niekorzystnie wpływały na nasze zdrowie. Konferencja poruszała zagadnienia z zakresu żywienia, w tym korzyści i zagrożenia związane ze sposobem odżywiania się na poszczególnych etapach życia człowieka oraz w zależności od rodzaju podejmowanych aktywności. Tematy poruszane na konferencji miały również w dłuższej perspektywie inspirować do zmiany nawyków żywieniowych.
PROGRAM DZIEŃ 1 |
Otwarcie konferencji |
Dieta jako warunek zdrowia- sposób żywienia czy styl życia? dr inż. Joanna Ciborska - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Euforia smaku, ochrona zdrowia: magia diety Śródziemnomorskiej dr hab. inż. Ewa Żary-Sikorska - Politechnika Bydgoska |
Fleksitariańskie okna żywieniowe w profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych dr Marta Lonnie - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Dieta DASH - (nie)tajemny sposób do walki z nadciśnieniem i nie tylko dr Dawid Madej - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
Diety roślinne - korzyści i zagrożenia według aktualnego stanu wiedzy dr Michał Boraczyński - Uniwersytet-Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Podsumowanie pierwszego dnia i dyskusja |
NAGRANIE DZIEŃ 1:
PROGRAM DZIEŃ 2 |
Immunonutrition: sekrety odporności na talerzu dr hab. n. med. Wojciech Feleszko - Warszawski Uniwersytet Medyczny |
G-free - czy dieta bezglutenowa jest dla Ciebie? dr hab. Urszula Krupa-Kozak, prof. Instytutu - Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie |
Dieta low FODMAP - moda czy naukowo udowodniona metoda wspomagania leczenia w dolegliwościach jelitowych? dr n. med. Dagmara Bogdanowska-Charkiewicz - Uniwersytet Medyczny w Białymstoku |
Dieta ketogeniczna - z czym to się je? dr Natalia Drabińska - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie |
Podsumowanie drugiego dnia i dyskusja |
NAGRANIE DZIEŃ 2:
ORGANIZATORZY
SPONSORZY
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.