Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: ocena bezpieczeństwa trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował wyniki oceny bezpieczeństwa trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności. Każdy z badanych enzymów jest produkowany przy użyciu mikroorganizmów niezmodyfikowanych genetycznie, a ich zastosowanie obejmuje różne procesy technologiczne. Wszystkie zostały poddane rygorystycznym testom genotoksyczności oraz badaniom toksyczności, a ich potencjalne oddziaływanie na zdrowie konsumentów zostało szczegółowo przeanalizowane.

Endonukleaza

Ten enzym (EC 3.1.30.1), produkowany z użyciem szczepu Penicillium citrinum (NP 11–15), jest stosowany w przetwarzaniu drożdży i produktów z drożdży. EFSA oszacowała maksymalne narażenie dietetyczne na 0,006 mg TOS/kg masy ciała dziennie w populacjach europejskich. Badania genotoksyczności nie wykazały zagrożeń, a badanie toksyczności systemowej na szczurach pozwoliło na ustalenie poziomu nie powodującego zauważalnych skutków ubocznych (NOAEL) na poziomie 1010 mg TOS/kg masy ciała na dzień. Otrzymany margines bezpieczeństwa wynosił co najmniej 168,333. Choć ryzyko reakcji alergicznych u osób uczulonych na Penicillium nie jest wykluczone, EFSA stwierdziła, że prawdopodobieństwo ich wystąpienia jest minimalne i nie przewyższa ogólnego ryzyka związanego z tymi alergenami. Panel EFSA uznał, że enzym ten nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Lipaza

Triacyloglicerol lipaza (EC 3.1.1.3) produkowana przy użyciu szczepu Aspergillus tubingensis (NL151) znajduje zastosowanie w sześciu procesach produkcji żywności. Maksymalne narażenie dietetyczne zostało oszacowane na 0,278 mg TOS/kg masy ciała dziennie w populacjach europejskich. Również w tym przypadku badania nie wykazały zagrożeń genotoksycznych. W badaniu toksyczności na szczurach ustalono poziom NOAEL na poziomie 1669 mg TOS/kg masy ciała na dzień, a margines bezpieczeństwa wyniósł co najmniej 6004. Pomimo iż stwierdzono, że ryzyko reakcji alergicznych nie może być całkowicie wykluczone, jego prawdopodobieństwo oceniono jako niskie. W oparciu o dostarczone dane, EFSA stwierdziła, że ten enzym nie stanowi zagrożenia dla zdrowia w zamierzonych warunkach użytkowania.

Glukanaza

Trzeci z ocenianych enzymów, endo-1,3(4)-β-glukanaza (EC 3.2.1.6), produkowany jest przez szczep Talaromyces versatilis (PF8) i znajduje zastosowanie w czterech procesach produkcji żywności. Maksymalne narażenie dietetyczne wynosi 0,110 mg TOS/kg masy ciała dziennie. Badania wykazały brak genotoksyczności, a poziom NOAEL ustalono na 2229 mg TOS/kg masy ciała na dzień, co przełożyło się na margines bezpieczeństwa wynoszący co najmniej 20,264. Choć w analizie homologii aminokwasowej wykryto cztery podobieństwa do alergenów, ryzyko reakcji alergicznych oceniono jako niskie. EFSA potwierdziła, że enzym ten jest bezpieczny w przewidzianych warunkach użytkowania.

Podsumowanie

Wszystkie trzy oceniane enzymy– uznano za bezpieczne w przewidywanych warunkach stosowania w przemyśle spożywczym. W każdym przypadku badania genotoksyczności oraz toksyczności potwierdziły brak zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Chociaż ryzyko reakcji alergicznych nie może być całkowicie wykluczone, prawdopodobieństwo ich wystąpienia oceniono jako niskie.

Dzięki przeprowadzonym badaniom oraz analizom, te enzymy mogą być bezpiecznie stosowane w produkcji żywności, co pozwala producentom na wykorzystanie ich w technologicznych procesach przetwarzania żywności, zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej.

Źródło EFSAEndonukleaza, LipazaGlukanaza

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Nowości rynkowe Procesy i Technologie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.