Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opinia EFSA dotyczy ponownej oceny sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954) jako dodatków do żywności
EFSA stwierdziła, że sacharyna jest bezpieczna do spożycia przez ludzi i zwiększyła dopuszczalne dzienne spożycie(ADI) z 5 do 9 mg/kg masy ciała na dobę, zgodnie z opublikowaną opinią naukową.
Sacharyna to chemicznie wytwarzany związek 1,2-benzizotiazol-3(2H)-one-1,1-dioxide. Wraz z solami sodowymi (Na), potasowymi (K) i wapniowymi (Ca) są one dopuszczone jako substancje słodzące (E 954). E 954 może być wytwarzany dwiema metodami produkcyjnymi, tj. Remsen-Fahlberg i Maumee. Nie dostarczono danych analitycznych dotyczących potencjalnych zanieczyszczeń dla produktów wytwarzanych w procesie Maumee; w związku z tym Panel EFSA mógł ocenić jedynie sacharyny (E 954) wytwarzane w procesie Remsen-Fahlberg.
Co stwierdził Panel EFSA?
Panel stwierdził, że nowo dostępne badania nie budzą obaw co do genotoksyczności E 954 i zanieczyszczeń sacharynami związanych z procesem produkcyjnym Remsen-Fahlberg. W przypadku potencjalnych zanieczyszczeń związanych z procesem Maumee zidentyfikowano obawy co do genotoksyczności.
Oceniony zestaw danych składał się z badań na zwierzętach i ludziach. Panel uznał za stosowne ustalenie liczbowego dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) i uznał spadek masy ciała w badaniach na zwierzętach za odpowiedni punkt końcowy dla wyprowadzenia punktu odniesienia. Dla sacharyn (E 954) wyprowadzono ADI wynoszące 9 mg/kg masy ciała (mc.) na dzień, wyrażone jako wolny imid. To ADI zastępuje ADI wynoszące 5 mg/kg mc. na dzień (wyrażone jako sacharynian sodu, co odpowiada 3,8 mg/kg mc. na dzień sacharyny jako wolnego imid) ustalone przez Komitet Naukowy ds. Żywności.
Co dalej?
Panel EFSA zalecił Komisji Europejskiej rozważenie rewizji specyfikacji UE dla sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954).
Czym jest sacharyna?
Sacharyna jest używana do słodzenia żywności i napojów od ponad 100 lat, stając się popularną substytutem cukru w latach 60. i 70.
Sole sacharyny są używane, ponieważ lepiej rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu łatwiej jest dodawać je do żywności i napojów, a także mogą one być słodsze.
Podobnie jak w przypadku wszystkich dodatków do żywności, sacharyna i jej sole muszą być oznaczone na produktach, co pozwala konsumentom na podejmowanie świadomych wyborów.
Niniejsza ponowna ocena jest częścią szerszych działań EFSA mających na celu sprawdzenie bezpieczeństwa wszystkich dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności przed 20 stycznia 2009 r., zgodnie z wymogami rozporządzenia UE.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
Z uwagi na złożoność zagadnienia i rozbieżne opinie poszczególnych państw członkowskich Komisja do tej pory nie przedstawiła żadnych propozycji maksymalnych ilości, choć termin na ich przedłożenie upłynął ponad 15 lat temu, czyli 19 stycznia 2009 r.