Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sacharyna jest bezpieczna do spożycia przez ludzi – EFSA zwiększa ADI

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Opinia EFSA dotyczy ponownej oceny sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954) jako dodatków do żywności

EFSA stwierdziła, że ​​sacharyna jest bezpieczna do spożycia przez ludzi i zwiększyła dopuszczalne dzienne spożycie(ADI) z 5 do 9 mg/kg masy ciała na dobę, zgodnie z opublikowaną opinią naukową.

Sacharyna to chemicznie wytwarzany związek 1,2-benzizotiazol-3(2H)-one-1,1-dioxide. Wraz z solami sodowymi (Na), potasowymi (K) i wapniowymi (Ca) są one dopuszczone jako substancje słodzące (E 954). E 954 może być wytwarzany dwiema metodami produkcyjnymi, tj. Remsen-Fahlberg i Maumee. Nie dostarczono danych analitycznych dotyczących potencjalnych zanieczyszczeń dla produktów wytwarzanych w procesie Maumee; w związku z tym Panel EFSA mógł ocenić jedynie sacharyny (E 954) wytwarzane w procesie Remsen-Fahlberg.

Co stwierdził Panel EFSA?

 Panel stwierdził, że nowo dostępne badania nie budzą obaw co do genotoksyczności E 954 i zanieczyszczeń sacharynami związanych z procesem produkcyjnym Remsen-Fahlberg. W przypadku potencjalnych zanieczyszczeń związanych z procesem Maumee zidentyfikowano obawy co do genotoksyczności.

Oceniony zestaw danych składał się z badań na zwierzętach i ludziach. Panel uznał za stosowne ustalenie liczbowego dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) i uznał spadek masy ciała w badaniach na zwierzętach za odpowiedni punkt końcowy dla wyprowadzenia punktu odniesienia. Dla sacharyn (E 954) wyprowadzono ADI wynoszące 9 mg/kg masy ciała (mc.) na dzień, wyrażone jako wolny imid. To ADI zastępuje ADI wynoszące 5 mg/kg mc. na dzień (wyrażone jako sacharynian sodu, co odpowiada 3,8 mg/kg mc. na dzień sacharyny jako wolnego imid) ustalone przez Komitet Naukowy ds. Żywności.

Co dalej?

Panel EFSA zalecił Komisji Europejskiej rozważenie rewizji specyfikacji UE dla sacharyny i jej soli sodowej, potasowej i wapniowej (E 954).

Czym jest sacharyna? 

Sacharyna jest używana do słodzenia żywności i napojów od ponad 100 lat, stając się popularną substytutem cukru w ​​latach 60. i 70.  
Sole sacharyny są używane, ponieważ lepiej rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu łatwiej jest dodawać je do żywności i napojów, a także mogą one być słodsze.
Podobnie jak w przypadku wszystkich dodatków do żywności, sacharyna i jej sole muszą być oznaczone na produktach, co pozwala konsumentom na podejmowanie świadomych wyborów.

Niniejsza ponowna ocena jest częścią szerszych działań EFSA mających na celu sprawdzenie bezpieczeństwa wszystkich dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności przed 20 stycznia 2009 r., zgodnie z wymogami rozporządzenia UE.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.