Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najwyższe dopuszczalne zawartości witamin i składników mineralnych w suplementach diety – regulacje prawne i wyzwania praktyczne - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Komisja Europejska w art. 6 ust. 1 rozporządzenia nr 1925/2006 otrzymała delegację ustawową do uregulowania kwestii maksymalnych zawartości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych, w tym też w suplementach diety. W tym celu został wydany dokument dyskusyjny w sprawie ustalenia maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych oraz przeprowadzone konsultacje z państwami członkowskimi i zainteresowanymi stronami. W dokumencie dyskusyjnym Komisja podkreśliła, że w opiniach naukowych określono maksymalne dopuszczalne poziomy spożycia dla 16 składników odżywczych. W przypadku innych substancji nie wskazano takich poziomów ze względu na brak wystarczających danych naukowych pozyskanych w wyniku badań doustnego spożycia. Niemniej na podstawie badań obserwacyjnych wnioskować można, że dla niektórych witamin i składników mineralnych toksyczność nawet przy podawaniu bardzo wysokich dawek jest niezwykle niska albo wcale nie występuje. W związku z powyższym do państw członkowskich został wystosowany szereg zapytań.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-jakie są maksymalne dawki witamin i składników mineralnych w świetle obowiązujących regulacji prawnych?

-co mogą kwestionować organy urzędowej kontroli?

-czym są i jakie limity ustanawiają Uchwały zespołu ds. suplementów diety?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE ZAWARTOŚCI WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W SUPLEMENTACH DIETY – REGULACJE PRAWNE I WYZWANIA PRAKTYCZNE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

Autor:Maria Pawłowska
Maria Pawłowska
Maria Pawłowska, prawniczka, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy
maria.pawlowska@kdcp.pl
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.