Stabilność olejów naturalnych: Precyzyjna ocena dzięki testowi Rancimat
-1.png)
Wartość produktu i jego jakość są ze sobą nierozerwalnie związane. W przypadku tłuszczów i olejów może to być trudne do określenia na podstawie samego wyglądu. Zjełczenie takich produktów, zwłaszcza drogich, naturalnych olejów pochodzenia roślinnego, jest czynnikiem, który może natychmiast obniżyć cenę sprzedaży. Oleje, które pozostają stabilne przez dłuższy czas, są bardziej cenione, ponieważ prowadzą do wyższej jakości produktu końcowego, takiego jak żywność lub kosmetyki. Jełczenie występuje naturalnie wraz z upływem czasu, gdy tłuszcze i oleje starzeją się i utleniają. W zależności od źródła, niektóre oleje zawierają już przeciwutleniacze, co zwiększa ich żywotność. Inne mogą być bardziej wrażliwe na starzenie i wymagać dodatkowych przeciwutleniaczy w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Określenie stopnia zjełczenia jest możliwe na kilka sposobów takich jak pomiar liczby kwasowej lub liczby nadtlenkowej. Jednak testy te dostarczają jedynie informacji o aktualnym stanie produktu, bez wskazania pozostałego okresu przydatności do spożycia. Jedną z metod analitycznych, która może zmierzyć czas do przydatności do spożycia, jest metoda Rancimat. W tym przypadku próbka jest poddawana przyspieszonemu starzeniu, a „czas indukcji” określa, jak długo olej pozostaje użyteczny. Metoda ta pomaga producentom lepiej kwalifikować i gwarantować wartość i jakość swoich produktów klientom z branży spożywczej i kosmetycznej.
Opracowanie w języku angielskim.
Materiał udostępniony przez: Metrohm Polska
Materiał opublikowany dnia: 27.02.2025