Weryfikacja olejów jadalnych za pomocą spektroskopii ramanowskiej
-1.png)
Oleje jadalne stanowią znaczną część każdej diety, a także odgrywają ważną rolę w produkcji żywności, kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Z tych powodów szybka i dokładna metoda identyfikacji próbek różnych tłuszczów i olejów jest wysoce pożądana.
W przeszłości analiza tłuszczów i olejów odbywała się za pomocą pracochłonnych technik laboratoryjnych obejmujących głównie metody chromatograficzne. W obecnych czasach spektroskopia Ramana w połączeniu algorytmem chemometrycznym (PCA) została
z powodzeniem wykorzystana do identyfikacji próbek z 16 różnymi olejami jadalnymi.
Raman jest idealną techniką do oceny jakościowej tłuszczów, ponieważ pojedyncze i podwójne wiązania węglowe dają silne sygnały ramanowskie. Analiza PCA w połączeniu ze spektroskopią Ramana jest potężnym narzędziem do analizy jakościowej i weryfikacji różnych tłuszczów i olejów z uwagi na subtelne różnice w zarejestrowanych widmach, pozwalających na identyfikację konkretnego oleju.
Opracowanie w języku angielskim.
Materiał udostępniony przez: Metrohm Polska
Materiał opublikowany dnia: 27.02.2025