Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności w USA – dramatyczny wzrost wycofań produktów mięsnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wzrost o 83%

Wycofania produktów mięsnych oraz drobiu klasy I wzrosły w USA o 83%, a łączna liczba wycofanych artykułów spożywczych zwiększyła się od 2013 r. o 10% – według najnowszego raportu organizacji konsumenckiej U.S. PIRG Education Fund system bezpieczeństwa żywności w Stanach Zjednoczonych wymaga zdecydowanych zmian. Wyniki badań z okresu między 2013 a 2017 r. świadczą o „dramatycznym wzroście” wycofań produktów, w dużej mierze związanych z popularnymi artykułami żywnościowymi, jak krakersy, płatki śniadaniowe dla dzieci czy sałata.

„Wizyta w restauracji może stanowić poważne ryzyko”

„Produkty, które służyć mają odżywieniu naszych organizmów nie mogą stanowić zagrożenia dla zdrowia. Jednak luki w systemie zapewnienia bezpieczeństwa żywności sprawiają, że wizyta w sklepie spożywczym czy restauracji może stanowić poważne ryzyko”, ostrzega Adam Garber z U.S. PIRG. „Możemy ustrzec się przed potencjalnym niebezpieczeństwem – wystarczą odpowiednie środki ostrożności wprowadzone na konkretnych etapach drogi produktu «od pola do stołu»”.

Większa skuteczność systemu czy pogorszenie sytuacji?

Jedną z przyczyn wzrostu liczby wycofanych produktów w USA jest większa skuteczność wykrywania źródeł zakażeń żywności dzięki zastosowaniu metody Sekwencjonowania Całego Genomu (ang. Whole Genome Sequencing, WGS), przyznają autorzy raportu. „Może to częściowo wyjaśniać uzyskane przez nas rezultaty. Jednak niezależnie od tego czy skala problemu bezpieczeństwa żywności zawsze była tak duża i dopiero teraz możemy w pełni ją ocenić, czy też sytuacja w przeciągu ostatnich lat uległa pogorszeniu, obywatele naszego kraju powinni mieć pewność, że kupowana przez nich żywność jest bezpieczna – wolna od zanieczyszczeń i patogenów”, podkreślają eksperci U.S. PIRG.

U.S. PIRG proponuje zmiany

Organizacja zaproponowała następujące zmiany w funkcjonowaniu amerykańskiego systemu bezpieczeństwa żywności:

  • Kontrolowanie wody używanej w rolnictwie do nawadniania pod kątem obecności niebezpiecznych mikroorganizmów
  • Ustalenie bezpiecznych dla zdrowia limitów obecności bakterii w wodzie używanej do nawadniania w przemyśle rolnym, zgodnie z wymogami ustawy Food Safety Modernization Act (FSMA)
  • Wymaganie od zakładów produkcyjnych kontrolowania obecności najpowszechniej występujących w mięsie i drobiu patogenów oraz ustanowienie przez producentów działań naprawczych na wypadek pojawienia się zagrożenia
  • Wprowadzenie klarownych zasad dotyczących nakładania kar na producentów uporczywie łamiących przepisy
  • Obowiązek aktualizacji standardów bezpieczeństwa w zakładach produkcyjnych co trzy lata
  • Zaklasyfikowanie odpornych na antybiotyki szczepów Salmonelli jako środków służących fałszowaniu mięsa i drobiu
  • Udoskonalenie systemu identyfikowalności produktów poprzez zastosowanie odpowiedniej technologii
  • Wprowadzenie obowiązku ujawnienia konkretnych sprzedawców detalicznych w przypadku wycofania produktów klasy I oraz klasy II, ustalenie limitu czasu na poinformowanie opinii publicznej, a także zastosowanie tych przepisów do żywności gotowej do spożycia
  • Konsekwentne karanie firm dalej sprzedających produkty po ich wycofaniu
  • Opracowanie programów dla sprzedawców detalicznych pozwalających na bezpośrednie informowanie konsumentów o wycofaniach produktów

Bezpieczniejsza żywność dzięki blockchain

U.S. PIRG wspiera również ideę zastosowania w bezpieczeństwie żywności technologii blockchain, która mogłaby znacząco przyspieszyć proces wycofywania niebezpiecznych produktów. Mimo że wprowadzenie zdecentralizowanego systemu operującego w „chmurze” nie jest łatwym zadaniem, autorzy raportu doszli do wniosku, że rosnące oczekiwania konsumentów w zakresie identyfikowalności żywności mogą stanowić siłę napędową dla wdrożenia tej innowacyjnej technologii w przemyśle spożywczym. „Blockchain mógłby pomóc w ograniczeniu występowania na rynku produktów wymagających wycofania dzięki bieżącemu monitorowaniu ewentualnych zanieczyszczeń patogenami. Oznaczałoby to również znaczące obniżenie kosztów zarówno dla przedsiębiorców, jak i konsumentów”, można przeczytać w raporcie.

Źródła:

 

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn