Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska poinformowała, że w związku z niedawnymi wydarzeniami ukazanymi przez jednego z reporterów telewizyjnych wyśle do Polski, jednego z największych eksporterów mięsa wołowego, zespół inspektorów w celu zbadania sytuacji związanej z ubojem chorych zwierząt i dalszą dystrybucją skażonego mięsa.
Eksport wołowiny
Polska produkuje rocznie około 560 000 ton wołowiny, z czego 85 procent jest eksportowane do krajów Unii Europejskiej, w tym do Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Włoch i Niemiec.
Obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności zostały podniesione po tym, jak reporter z TVN dostał pracę w rzeźni około 113 km na wschód od Warszawy, gdzie kazano mu zabijać krowy i ćwiartować ja na mięso. Materiał filmowy pokazuje, że chore krowy są przewożone do rzeźni, gdzie były maltretowane i zabijane.
Skażone mięso w 11 krajach UE
Jedenaście krajów UE sprowadziło wołowinę z polskiej rzeźni, oskarżonej ubój chorych krów, a kolejne kontrole są już w toku, mówią unijni urzędnicy. W sumie w zakładzie wytworzono 9,5 tony skażonej wołowiny, z czego 2,5 tony wyeksportowano. Zgodnie z informacjiami KE następuje obecnie wycofanie i niszczenie skażonego mięsa. Skandal objął kraje takie jak: Estonia, Finlandia, Francja, Węgry, Litwa, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Niemcy i Słowacja.
Stanowisko Polskiej Inspekcji
Główny Lekarz Weterynarii, Paweł Niemczuk, powiedział, że zakład był zaangażowany w "nielegalną działalność, ponieważ w nocy dokonywano uboju w celu uniknięcia urzędowego nadzoru".
Zapewnia również że mięso sprzedawane w polskich sklepach jest bezpieczne, ponieważ podejrzana wołowina została szybko wycofana.
Sytuacja w Europie
Szwecja poinformowała, że importowano 230 kg podejrzanej wołowiny. Inspektor szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności, Aron Linden poinformował również, że mięso trafiło do czterech szwedzkich hurtowni - trzech w rejonie Sztokholmu i jednej w Skane na południu kraju
"Nie wiemy, do jakich produktów mięsnych trafia skażone mięso", powiedział w wywiadzie dla BBC.
Szwecja wciąż importuje wołowinę z Polski pomimo skandalu związanego z tą rzeźnią, powiedział Linden. "Wiele firm kupuje wołowinę z Polski" - dodał.
W UE, jak wyjaśnił, kraj wywozu jest odpowiedzialny za inspekcje, zanim mięso trafi do zagranicznych nabywców. Nie sprawdza się go na granicy, ponieważ jednolity rynek UE zapewnia swobodny przepływ towarów.
W Finlandii pojawiło się około 250 kg wołowiny z polskiej rzeźni - podał fiński nadawca YLE.
Dane zebrane przez brytyjską agencję rządową HM Revenue & Customs pokazują, że w 2017 r. Wielka Brytania importowała około 16,5 mln kg polskiej wołowiny o wartości 64,4 mln £ (85 mln USD).
Przepisy KE
Komisja Europejska twierdzi, że przed ubojem wszystkie żywe zwierzęta muszą zostać poddane inspekcji w obecności oficjalnego lekarza weterynarii.
Przepisy UE wymagają również kontroli wszystkich tusz po uboju, również pod nadzorem weterynaryjnym.
Zwierzęta nie mogą zostać uznane za zdatne do spożycia przez ludzi, jeśli cierpią na jakąkolwiek chorobę zwierzęcą lub stanowią jakiekolwiek inne zagrożenie dla zdrowia, twierdzi Komisja.
Przepisy UE dotyczące dobrostanu zwierząt zabraniają wciągania zwierząt niezdolnych do chodzenia.
Audyt UE
Komisarz UE ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis powiedział, że unijni inspektorzy żywności będą w Polsce od poniedziałku:
"W poniedziałek do Polski oddelegowany zostanie zespół audytorów Komisji Europejskiej, który oceni sytuację w terenie" - powiedział rzecznik Komisji w dzienniku informacyjnym, dodając, że problem może dotyczyć w sumie 14 krajów UE. Stwierdził również, że na wniosek Komisji Europejskiej Polska uruchomiła system śledzenia i wycofywania mięsa, które potencjalnie może być skażone.
"Dzisiaj priorytetem jest wykrycie i wycofanie z rynku wszystkich produktów pochodzących z tej rzeźni. Wzywam państwa członkowskie, których to dotyczy, do podjęcia szybkich działań" - powiedział.
Źródła:
Przeczytaj także
Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek.
Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów.
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
9 maja 2018 r. Global Food Safety Initiative (GFSI) opublikował dokument techniczny dotyczący fałszowania żywności pod tytułem "Przeciwdziałanie fałszowaniu żywności za pośrednictwem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności"...