Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE wysyła inspektorów do Polski w związku z aferą mięsną

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska poinformowała, że w związku z niedawnymi wydarzeniami ukazanymi przez jednego z reporterów telewizyjnych wyśle do Polski, jednego z największych eksporterów mięsa wołowego,  ​​zespół inspektorów w celu zbadania sytuacji związanej z ubojem chorych zwierząt i dalszą dystrybucją skażonego mięsa.

Eksport wołowiny

Polska produkuje rocznie około 560 000 ton wołowiny, z czego 85 procent jest eksportowane do krajów Unii Europejskiej, w tym do Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Włoch i Niemiec.

Obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności zostały podniesione po tym, jak reporter z TVN dostał pracę w rzeźni około 113 km na wschód od Warszawy, gdzie kazano mu zabijać krowy i ćwiartować  ja na mięso. Materiał filmowy pokazuje, że chore krowy są przewożone do rzeźni, gdzie były maltretowane i zabijane.

Skażone mięso w 11 krajach UE

Jedenaście krajów UE sprowadziło wołowinę z polskiej rzeźni, oskarżonej ubój chorych krów, a kolejne kontrole są już w toku, mówią unijni urzędnicy. W sumie w zakładzie wytworzono 9,5 tony skażonej wołowiny, z czego 2,5 tony wyeksportowano. Zgodnie z informacjiami KE następuje obecnie wycofanie i niszczenie skażonego mięsa. Skandal objął kraje takie jak: Estonia, Finlandia, Francja, Węgry, Litwa, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Niemcy i Słowacja.

Stanowisko Polskiej Inspekcji

Główny Lekarz Weterynarii, Paweł Niemczuk, powiedział, że zakład był zaangażowany w "nielegalną działalność, ponieważ w nocy dokonywano uboju w celu uniknięcia urzędowego nadzoru".

Zapewnia również że mięso sprzedawane w polskich sklepach jest bezpieczne, ponieważ podejrzana wołowina została szybko wycofana.

Sytuacja w Europie

Szwecja poinformowała, że ​​importowano 230 kg podejrzanej wołowiny. Inspektor szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności, Aron Linden poinformował również, że mięso trafiło do czterech szwedzkich hurtowni - trzech w rejonie Sztokholmu i jednej w Skane na południu kraju

"Nie wiemy, do jakich produktów mięsnych trafia skażone mięso", powiedział w wywiadzie dla BBC.

Szwecja wciąż importuje wołowinę z Polski pomimo skandalu związanego z tą rzeźnią, powiedział Linden. "Wiele firm kupuje wołowinę z Polski" - dodał.

W UE, jak wyjaśnił, kraj wywozu jest odpowiedzialny za inspekcje, zanim mięso trafi do zagranicznych nabywców. Nie sprawdza się go na granicy, ponieważ jednolity rynek UE zapewnia swobodny przepływ towarów.

W Finlandii pojawiło się około 250 kg wołowiny z polskiej rzeźni - podał fiński nadawca YLE.

Dane zebrane przez brytyjską agencję rządową HM Revenue & Customs pokazują, że w 2017 r. Wielka Brytania importowała około 16,5 mln kg polskiej wołowiny o wartości 64,4 mln £ (85 mln USD).

Przepisy KE

Komisja Europejska twierdzi, że przed ubojem wszystkie żywe zwierzęta muszą zostać poddane inspekcji w obecności oficjalnego lekarza weterynarii.

Przepisy UE wymagają również kontroli wszystkich tusz po uboju, również pod nadzorem weterynaryjnym.

Zwierzęta nie mogą zostać uznane za zdatne do spożycia przez ludzi, jeśli cierpią na jakąkolwiek chorobę zwierzęcą lub stanowią jakiekolwiek inne zagrożenie dla zdrowia, twierdzi Komisja.

Przepisy UE dotyczące dobrostanu zwierząt zabraniają wciągania zwierząt niezdolnych do chodzenia.

Audyt UE

Komisarz UE ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis powiedział, że unijni inspektorzy żywności będą w Polsce od poniedziałku:

"W poniedziałek do Polski oddelegowany zostanie zespół audytorów Komisji Europejskiej, który oceni sytuację w terenie" - powiedział rzecznik Komisji w dzienniku informacyjnym, dodając, że problem może dotyczyć w sumie 14 krajów UE. Stwierdził również, że na wniosek Komisji Europejskiej Polska uruchomiła system śledzenia i wycofywania mięsa, które potencjalnie może być skażone.

"Dzisiaj priorytetem jest wykrycie i wycofanie z rynku wszystkich produktów pochodzących z tej rzeźni. Wzywam państwa członkowskie, których to dotyczy, do podjęcia szybkich działań" - powiedział.

Źródła:

https://uk.reuters.com/article/us-poland-beef/eu-to-send-inspectors-to-poland-over-suspect-meat-idUKKCN1PQ4S5

https://www.bbc.com/news/world-europe-47071234

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.