Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności – we Włoszech od lat podrabiano szynkę dojrzewającą „San Daniele” (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

270 tys. skonfiskowanych szynek

Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek. Sąd w Pordenone prowadzi obecnie dochodzenie dotyczące licznych przestępstw związanych z fałszerstwami prosciutto na masową skalę. Wśród podejrzanych są menadżerowie i pracownicy zakładu w Aviano, a także hodowcy oraz inspektorzy weterynarii.

Fałszerstwa certyfikatów i wyłudzenia

Zamieszani w sprawę usłyszeli zarzuty o fałszowanie żywności, zarekwirowano również towar o łącznej wartości 27 milionów euro. Na chwilę obecną do aresztu trafiły 62 osoby, w tym pracownicy działów produkcji, kontroli oraz bezpieczeństwa zdrowotnego, a w aferę zaangażowanych jest ok. 40 przedsiębiorstw. Śledztwo wykazało wstępnie, że podrabianie dojrzewającej szynki trwało wiele lat, a zamieszane osoby mogły dopuścić się wyłudzenia z funduszy unijnych prawie 900 tys. euro. Wprowadzane do obiegu prosciutto oznaczane było sfałszowanymi certyfikatami najwyższej jakości, których sprzedawane mięso nie spełniało.

Źródła:

  1. http://www.italianinsider.it/?q=node/7092
  2. https://www.forbes.pl/biznes/szynka-san-daniele-masowo-falszowana-we-wloszech/fg57e6l

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz obszar: Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.