Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
270 tys. skonfiskowanych szynek
Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek. Sąd w Pordenone prowadzi obecnie dochodzenie dotyczące licznych przestępstw związanych z fałszerstwami prosciutto na masową skalę. Wśród podejrzanych są menadżerowie i pracownicy zakładu w Aviano, a także hodowcy oraz inspektorzy weterynarii.
Fałszerstwa certyfikatów i wyłudzenia
Zamieszani w sprawę usłyszeli zarzuty o fałszowanie żywności, zarekwirowano również towar o łącznej wartości 27 milionów euro. Na chwilę obecną do aresztu trafiły 62 osoby, w tym pracownicy działów produkcji, kontroli oraz bezpieczeństwa zdrowotnego, a w aferę zaangażowanych jest ok. 40 przedsiębiorstw. Śledztwo wykazało wstępnie, że podrabianie dojrzewającej szynki trwało wiele lat, a zamieszane osoby mogły dopuścić się wyłudzenia z funduszy unijnych prawie 900 tys. euro. Wprowadzane do obiegu prosciutto oznaczane było sfałszowanymi certyfikatami najwyższej jakości, których sprzedawane mięso nie spełniało.
Źródła:
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
W ramach trwającej 4 miesiące (od grudnia 2017 do marca 2018) w 67 krajach operacji OPSON VII skonfiskowano ponad 3 620 ton żywności oraz 9,7 miliona litrów napojów zafałszowanych lub o zaniżonej jakości. Funkcjonariusze Europolu przeprowadzili ponad 41 tys. kontroli w sklepach, marketach, na lotniskach, w portach oraz zakładach przemysłowych. Łącznie aresztowano bądź zatrzymano 749 osób.
Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów.