Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania żywności – we Włoszech od lat podrabiano szynkę dojrzewającą „San Daniele” (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

270 tys. skonfiskowanych szynek

Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek. Sąd w Pordenone prowadzi obecnie dochodzenie dotyczące licznych przestępstw związanych z fałszerstwami prosciutto na masową skalę. Wśród podejrzanych są menadżerowie i pracownicy zakładu w Aviano, a także hodowcy oraz inspektorzy weterynarii.

Fałszerstwa certyfikatów i wyłudzenia

Zamieszani w sprawę usłyszeli zarzuty o fałszowanie żywności, zarekwirowano również towar o łącznej wartości 27 milionów euro. Na chwilę obecną do aresztu trafiły 62 osoby, w tym pracownicy działów produkcji, kontroli oraz bezpieczeństwa zdrowotnego, a w aferę zaangażowanych jest ok. 40 przedsiębiorstw. Śledztwo wykazało wstępnie, że podrabianie dojrzewającej szynki trwało wiele lat, a zamieszane osoby mogły dopuścić się wyłudzenia z funduszy unijnych prawie 900 tys. euro. Wprowadzane do obiegu prosciutto oznaczane było sfałszowanymi certyfikatami najwyższej jakości, których sprzedawane mięso nie spełniało.

Źródła:

  1. http://www.italianinsider.it/?q=node/7092
  2. https://www.forbes.pl/biznes/szynka-san-daniele-masowo-falszowana-we-wloszech/fg57e6l

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz temat: Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.