Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania żywności - narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi. Pierwsze z nich definiowane jest jako zamierzone zafałszowanie twojego produktu (np. poprzez wprowadzenie do niego substancji trującej, wirusów lub bakterii albo zmianę cech produktu tak, by był on potencjalnie szkodliwy). Drugie natomiast ma miejsce, gdy konkretne osoby bądź przedsiębiorstwa, kierując się względami ekonomicznymi, dokonują zafałszowania produktów, np. w przypadku nagłego spadku cen rynkowych. Należy również brać pod uwagę możliwość fałszerstwa motywowanego finansowo przy zakupie, dostarczaniu lub sprzedaży produktów ekskluzywnych (np. miodu manuka).

Fałszowanie żywności - regulacje prawne

Fałszowanie żywności może przybierać bardzo różną postać i często jest trudne do wykrycia. Jeśli udaje się je zidentyfikować przed wypuszczeniem produktu na rynek, dalsza produkcja powinna zostać wstrzymana i dana partia prawdopodobnie będzie musiała zostać zutylizowana. W przypadku, gdy produkt został już wprowadzony do obrotu, zafałszowanie najpewniej dość szybko wyjdzie na jaw. USA, Kanada i Chiny wprowadziły nowe regulacje prawne funkcjonujące od 2016 roku, zgodnie z którymi organy państwowe mają obowiązek wprowadzenia zakazu importu dóbr wytwarzanych przez firmy, co do których istnieje podejrzenie fałszowania produktów. Prawo to wymaga również ze strony przedsiębiorców, by prowadzili oni ocenę ryzyka w swoich zakładach pod kątem możliwości wystąpienia zafałszowań (patrz http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FSMA/ oraz http://eng.sfda.gov.cn/WS03/CL0768/98109.html).

Narzędzia do walki z fałszowaniem żywności

Podjęciu właściwych środków zapobiegawczych zawsze sprzyja dogłębna analiza sytuacji, a najlepszym do tego miejscem jest strona internetowa amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). FDA opracowała specjalną listę, którą może być przydatna w obronie posądzanych o zafałszowanie produktów, a także przystępne narzędzie do oceny ryzyka (patrz http://www.fda.gov/food/fooddefense/toolseducationalmaterials/ucm349888.htm).

Możesz również skorzystać z zestawu narzędziowego SSAFE, który został stworzony przez PwC we współpracy z największymi koncernami w branży spożywczej (patrz http://www.ssafe-food.org). Najważniejsze pozostają jednak podstawowe środki ostrożności, takie jak temper evidence, które świadczy o oryginalnym zamknięciu opakowania. Warto stosować je nie tylko na gotowych do sprzedaży produktach, ale również w przypadku surowców i wyrobów pośrednich. „Złotym standardem” jest umieszczenie logo własnej firmy na zamknięciu wyposażonym w temper evidence (np. na zakrętkach, co wymaga oczywiście dodatkowych nakładów finansowych).

Monitoring zmian

Innym praktycznym rozwiązaniem jest stały monitoring zmian w cenach surowców oraz gotowych produktów, jako że mogą one być przyczyną zafałszowań motywowanych czynnikami finansowymi. Jeśli ceny drastycznie wzrosną lub spadną, przydatne może być przeprowadzenie dodatkowych testów surowców pod względem składu lub poziomu rozcieńczenia. Warto również maksymalnie obniżyć ryzyko celowych zafałszowań, trzymając otwarte produkty za zamkniętymi (i najlepiej zabezpieczonymi) drzwiami. Wymaga to wprowadzenia dodatkowych środków ostrożności, takich jak kontrola dostępu (zezwolenie wyłącznie wskazanym pracownikom na bezpośredni kontakt z otwartym produktem), zabezpieczenie otworów wpustowych i zamknięć wszystkich zbiorników oraz pojemników (w celu ochrony surowców/produktów pośrednich, a także gotowych produktów przechowywanych w takich pojemnikach). Innym wartym rozważenia pomysłem jest wyposażenie personelu w umieszczone w widocznym miejscu zdjęcia, dzięki którym zyskujemy pewność, że w zakładzie obecni są tylko nasi pracownicy lub ewentualnie zapowiedziani goście bądź klienci.

Źródło:

https://www.foodsafety-experts.com/ 

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud 

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.