Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność niebezpieczna - Raport UE na podstawie systemu RASFF za 2018 rok

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2018. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.

W 2018 r. Za pośrednictwem RASFF przesłano 3699 oryginalnych powiadomień, z których 1118 sklasyfikowano jako alarmowe, 493 jako informacje do podjęcia działań następczych, 675 jako informacje do zwrócenia uwagi, 1401 jako powiadomienie o odrzuceniu produktu na granicy i 12 jako powiadomienie o nowościach.

Skąd pochodzą powiadomienia RASFF?

Największa kategoria powiadomień dotyczy kontroli urzędowych na rynku wewnętrznym. Kontrola urzędowa jest zwykle przeprowadzana u podmiotu gospodarczego (producenta, hurtownika, magazynu, detalisty itp.) i obejmuje kontrolę, a czasem także pobranie próbki w celu analizy. Zidentyfikowano trzy główne rodzaje powiadomień: skarga konsumencka, firma powiadamiająca o wyniku kontroli własnej lub zgłoszenie zatrucia pokarmowego.

W 2018 r. 42% powiadomień RASFF dotyczyło kontroli na zewnętrznych granicach EOG w punktach granicznych.

 

Powiadomienia RASFF przez kraj zgłaszający w 2018 r

Powiadomienia o pochodzeniu produktów w RASFF z krajów członkowskich 2018 r

Powiadomienia o pochodzeniu produktów w RASFF z państw trzecich w 2018 r

 

Pełny raport: The Rapid Alert System for Food and Feed 2018 Annual Report

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.