Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność niebezpieczna - Raport UE na podstawie systemu RASFF za 2018 rok

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pojawił się raport przygotowany na podstawie Unijnego Systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach za rok 2018. Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi wnioskami z raportu.

W 2018 r. Za pośrednictwem RASFF przesłano 3699 oryginalnych powiadomień, z których 1118 sklasyfikowano jako alarmowe, 493 jako informacje do podjęcia działań następczych, 675 jako informacje do zwrócenia uwagi, 1401 jako powiadomienie o odrzuceniu produktu na granicy i 12 jako powiadomienie o nowościach.

Skąd pochodzą powiadomienia RASFF?

Największa kategoria powiadomień dotyczy kontroli urzędowych na rynku wewnętrznym. Kontrola urzędowa jest zwykle przeprowadzana u podmiotu gospodarczego (producenta, hurtownika, magazynu, detalisty itp.) i obejmuje kontrolę, a czasem także pobranie próbki w celu analizy. Zidentyfikowano trzy główne rodzaje powiadomień: skarga konsumencka, firma powiadamiająca o wyniku kontroli własnej lub zgłoszenie zatrucia pokarmowego.

W 2018 r. 42% powiadomień RASFF dotyczyło kontroli na zewnętrznych granicach EOG w punktach granicznych.

 

Powiadomienia RASFF przez kraj zgłaszający w 2018 r

Powiadomienia o pochodzeniu produktów w RASFF z krajów członkowskich 2018 r

Powiadomienia o pochodzeniu produktów w RASFF z państw trzecich w 2018 r

 

Pełny raport: The Rapid Alert System for Food and Feed 2018 Annual Report

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn