Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport RASFF 2016 - podsumowanie działalności systemu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Portal FoodFakty informuje: Opublikowano roczne sprawozdanie z działalności systemu wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie pochodzącym z żywności i pasz (RASFF) za rok 2016. Raport 2016 przedstawia wykresy strumieniowe (Sankeya) oraz krajowe zestawienia faktów, które dają głębszy wgląd w dane dotyczące działalności RASFF w 2016 r.

Aktywność w RASFF w 2016 r. była na wyższym poziomie niż kiedykolwiek wcześniej. W stosunku do 2015 r. Liczba wpisów zwiększyła się o 9% (do 847), natomiast powtórne ostrzeżenia o 16% (do 4666). Całkowita liczba zgłoszeń za pośrednictwem systemu RASFF była znacznie wyższa niż 10 000.

Wiele powiadomień pojawiających się w systemie RASFF nie jest ostrzeżeniem. Tylko powiadomienia wymagające szybkiego działania w innym kraju członkowskim kwalifikują się do ostrzeżeń odnoszących się do problemów, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia w żywności, paszach lub materiałach kontaktujących się z żywnością, które krążą w obrębie UE.

Najprostszymi powiadomieniami są odrzucenia na granicy UE, zgłoszone w RASFF głównie w celu zablokowania ponownego wjazdu odrzuconej przesyłki, ustanowienia wzmocnionych kontroli i powiadomienia kraju pochodzenia spoza UE. Dotyczą one przede wszystkim obecności Salmonella lub pozostałości pestycydów w warzywach i owocach oraz aflatoksyn w orzechach.

Ponieważ technologie wykrywania oraz zdolności analityczne wciąż się rozwijają, każdego roku odkrywane są epidemie obejmujące wiele krajów, z jednym, tym sammym żródłem choroby w więcej niż jednym kraju. W sprawozdaniu rocznym RASFF za rok 2016 szczegółowo opisano, na podstawie przeprowadzonych dochodzeń, w jaki sposób RASFF został wykorzystany wraz z innymi narzędziami, aby umożliwić współpracę między organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności i zdrowie.

Cały dokument: Raport RASFF 2016

Wybierz temat: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.