Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portal FoodFakty informuje: Opublikowano roczne sprawozdanie z działalności systemu wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie pochodzącym z żywności i pasz (RASFF) za rok 2016. Raport 2016 przedstawia wykresy strumieniowe (Sankeya) oraz krajowe zestawienia faktów, które dają głębszy wgląd w dane dotyczące działalności RASFF w 2016 r.
Aktywność w RASFF w 2016 r. była na wyższym poziomie niż kiedykolwiek wcześniej. W stosunku do 2015 r. Liczba wpisów zwiększyła się o 9% (do 847), natomiast powtórne ostrzeżenia o 16% (do 4666). Całkowita liczba zgłoszeń za pośrednictwem systemu RASFF była znacznie wyższa niż 10 000.
Wiele powiadomień pojawiających się w systemie RASFF nie jest ostrzeżeniem. Tylko powiadomienia wymagające szybkiego działania w innym kraju członkowskim kwalifikują się do ostrzeżeń odnoszących się do problemów, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia w żywności, paszach lub materiałach kontaktujących się z żywnością, które krążą w obrębie UE.
Najprostszymi powiadomieniami są odrzucenia na granicy UE, zgłoszone w RASFF głównie w celu zablokowania ponownego wjazdu odrzuconej przesyłki, ustanowienia wzmocnionych kontroli i powiadomienia kraju pochodzenia spoza UE. Dotyczą one przede wszystkim obecności Salmonella lub pozostałości pestycydów w warzywach i owocach oraz aflatoksyn w orzechach.
Ponieważ technologie wykrywania oraz zdolności analityczne wciąż się rozwijają, każdego roku odkrywane są epidemie obejmujące wiele krajów, z jednym, tym sammym żródłem choroby w więcej niż jednym kraju. W sprawozdaniu rocznym RASFF za rok 2016 szczegółowo opisano, na podstawie przeprowadzonych dochodzeń, w jaki sposób RASFF został wykorzystany wraz z innymi narzędziami, aby umożliwić współpracę między organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności i zdrowie.
Cały dokument: Raport RASFF 2016
Przeczytaj także
Szanowni Państwo,poniżej przedstawiamy Państwu listę polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), a także informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych (08-21.11.2017)