Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Skala problemu
Każdego roku w Stanach Zjednoczonych około 9 milionów ludzi choruje, 56 000 jest hospitalizowanych, a 1300 umiera przez choroby spowodowane patogenami w żywności. Te szacunki pomagają zrozumieć profesjonalistom skalę wpływu niebezpiecznej żywności na zdrowie publiczne. Aby jednak opracować skuteczne środki zapobiegawcze, należy zrozumieć rodzaje zagrożeń jakie wywołuje niebezpieczna żywność przyczyniająca się do problemu.
Wspólna inicjatywa
W tym celu powołana Międzysektorowa Agencja ds. współpracy przy analizach bezpieczeństwa żywności (IFSAC) to grupa trzech agencji utworzona przez Centrum do Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament USA Służby Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Rolnictwa (USDA-FSIS). IFSAC opracował metodę szacowania źródła chorób przenoszonych przez żywność za pomocą danych o epidemiach od 1998 r. do ostatniego roku dla czterech priorytetowych patogenów: Salmonella, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes i Campylobacter. IFSAC opisał już wcześniej metodę i sporządził prognozy na 2012 r. Stosując tę samą metodę, co w przypadku szacunków na 2012 r IFSAC wyliczył szacunki na 2017 r z niezbędnymi modyfikacjami.
Źródła informacji
Dane pochodzą z 1329 ognisk chorób przenoszonych przez żywność, które miały miejsce w latach 1998–2017 i dla których każda potwierdzona lub podejrzewana domniemana żywność mieściła się w jednej kategorii żywności. Metoda opiera się jednak głównie na danych epidemiologicznych z ostatnich pięciu lat (2013–2017). Żywność podzielono na 17 kategorii zgodnie ze schematem programu IFSAC, który jest zbliżony do amerykańskich przepisów dotyczących żywności.
Salmonella
Choroby spowodowane Salmonellą były szeroko przypisywane do wielu kategorii żywności. Ponad 75% chorób spowodowanych Salmonellą przypisywano siedmiu kategoriom żywności: warzywa siewne (takie jak pomidory), kurczaki, owoce, wieprzowina, jajka, inne produkty (takie jak orzechy) i wołowina.
E. coli O157
Choroby spowodowane E. coli O157 były najczęściej związane z warzywami rzędowymi (takimi jak warzywa liściaste) i wołowiną. Prawie 75% chorób związanych było z tymi dwiema kategoriami.
Listeria monocytogenes
Choroby wywołane Listerią monocytogenes były najczęściej powiązane z produktami mlecznymi i owocami. Ponad 75% chorób przypisano do tych dwóch kategorii, ale rzadkość występowania epidemii Listerii monocytogenes powoduje, że te szacunki są mniej wiarygodne niż te dla innych patogenów.
Campylobacter
Choroby spowodowane produktami niemlecznymi powiązane z Campylobacter były najczęściej związane z kurczakiem. Prawie 80% chorób innych niż mleczne przypisywano kurczakowi, innym owocom morza (takim jak skorupiaki), mięsu z indyka i innym rodzajom mięsa / dróbiu (takie jak jagnięcina czy kaczka).
Procent atrybucji dla produktów mlecznych nie jest uwzględniony, ponieważ dla większości powodów chorób dla produktów żywnościowych, ogniska Campylobacter były związane z niepasteryzowanym mlekiem, które nie jest powszechnie spożywane i uznano, że nadmiernie reprezentuje produkty mleczne jako źródło chorób spowodowanych przez Campylobacter. Usunięcie chorób nabiałowych z obliczeń wskazują na ważne źródła chorób z szeroko spożywanych pokarmów, takich jak kurczak.
Ten wspólny wysiłek w celu dostarczenia rocznych szacunków atrybucji stanowi kontynuację prac IFSAC nad zwiększeniem zrozumienia rodzajów żywności przypisanych do źródła choroby. Pomaga to w określeniu priorytetów inicjatyw, interwencji w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz opracowywania zasad ograniczania chorób przenoszonych przez żywność.
Projekty IFSAC są dostępne na stronie https://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/projects/index.html.
Pełny raport dostępny pod linkiem https://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/pdf/P19-2017-report-TriAgency-508.pdf
Przeczytaj także
Poprawa bezpieczeństwa żywności i technologii odegrała znaczącą rolę w zmniejszaniu wpływu chorób przenoszonych przez żywność; jednakże nowe ogniska nadal wybuchają. Jakie są najczęstsze ich powody?
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) opublikowało niedawno nowe dane dotyczące głównych źródeł zakażeń pokarmowych w USA. Szacuje się, że znane czynniki chorobotwórcze odpowiedzialne są za 9,4 miliona przypadków zakażeń rejestrowanych w Ameryce każdego roku. Mimo że zaledwie niewielki procent zachorowań powiązany...
W grudniu ubiegłego roku ukazał się obszerny raport z analizy wieloletnich danych (2008-2013) dotyczących zgłoszeń zachorowań spowodowanych szczepami Salmonella, Escherichia coli O156, Listeria monocytogenes oraz Campylobacter...