Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niebezpieczna żywność. Dziewięć milionów chorych, 56000 hospitalizacji i 1300 zgonów – najnowszy raport z września 2019

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Skala problemu

Każdego roku w Stanach Zjednoczonych około 9 milionów ludzi choruje, 56 000 jest hospitalizowanych, a 1300 umiera przez choroby spowodowane patogenami w żywności. Te szacunki pomagają zrozumieć profesjonalistom skalę wpływu niebezpiecznej żywności na zdrowie publiczne. Aby jednak opracować skuteczne środki zapobiegawcze, należy zrozumieć rodzaje zagrożeń jakie wywołuje niebezpieczna żywność przyczyniająca się do problemu.

Wspólna inicjatywa

W tym celu powołana Międzysektorowa Agencja ds. współpracy przy analizach bezpieczeństwa żywności  (IFSAC) to grupa trzech agencji utworzona przez Centrum do Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament USA Służby Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Rolnictwa (USDA-FSIS). IFSAC opracował metodę szacowania źródła chorób przenoszonych przez żywność za pomocą danych o epidemiach od 1998 r. do ostatniego roku dla czterech priorytetowych patogenów: Salmonella, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes i Campylobacter. IFSAC opisał już wcześniej metodę i sporządził prognozy na 2012 r. Stosując tę ​​samą metodę, co w przypadku szacunków na 2012 r  IFSAC wyliczył szacunki na 2017 r z niezbędnymi modyfikacjami.

Źródła informacji

Dane pochodzą z 1329 ognisk chorób przenoszonych przez żywność, które miały miejsce w latach 1998–2017 i dla których każda potwierdzona lub podejrzewana domniemana żywność mieściła się w jednej kategorii żywności. Metoda opiera się jednak głównie na danych epidemiologicznych z ostatnich pięciu lat (2013–2017). Żywność podzielono na 17 kategorii zgodnie ze schematem programu IFSAC, który jest  zbliżony do amerykańskich przepisów dotyczących żywności.

Salmonella

Choroby spowodowane Salmonellą były szeroko przypisywane do wielu kategorii żywności. Ponad 75% chorób spowodowanych Salmonellą przypisywano siedmiu kategoriom żywności: warzywa siewne (takie jak pomidory), kurczaki, owoce, wieprzowina, jajka, inne produkty (takie jak orzechy) i wołowina.

E. coli O157

Choroby spowodowane E. coli O157 były najczęściej związane z warzywami rzędowymi (takimi jak warzywa liściaste) i wołowiną. Prawie 75% chorób związanych było z tymi dwiema kategoriami.

Listeria monocytogenes

Choroby wywołane Listerią monocytogenes były najczęściej powiązane z produktami mlecznymi i owocami. Ponad 75% chorób przypisano do tych dwóch kategorii, ale rzadkość występowania epidemii Listerii monocytogenes powoduje, że te szacunki są mniej wiarygodne niż te dla innych patogenów.

Campylobacter

Choroby spowodowane produktami niemlecznymi powiązane z Campylobacter były najczęściej związane z kurczakiem. Prawie 80% chorób innych niż mleczne przypisywano kurczakowi, innym owocom morza (takim jak skorupiaki), mięsu z indyka i innym rodzajom mięsa / dróbiu (takie jak jagnięcina czy kaczka).

Procent atrybucji dla produktów mlecznych nie jest uwzględniony, ponieważ dla większości powodów chorób dla produktów żywnościowych, ogniska Campylobacter były związane z niepasteryzowanym mlekiem, które nie jest powszechnie spożywane i uznano, że nadmiernie reprezentuje produkty mleczne jako źródło chorób spowodowanych przez Campylobacter. Usunięcie chorób nabiałowych z obliczeń wskazują na ważne źródła chorób z szeroko spożywanych pokarmów, takich jak kurczak.

Ten wspólny wysiłek w celu dostarczenia rocznych szacunków atrybucji stanowi kontynuację prac IFSAC nad zwiększeniem zrozumienia rodzajów żywności przypisanych do źródła choroby. Pomaga to w określeniu priorytetów inicjatyw, interwencji w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz opracowywania zasad ograniczania chorób przenoszonych przez żywność.

Projekty IFSAC są dostępne na stronie https://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/projects/index.html.

Pełny raport dostępny pod linkiem https://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/pdf/P19-2017-report-TriAgency-508.pdf

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.