Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
IFT - nakarmić przyszłość
Instytut Technologów Żywności (IFT) to od 1939 r. forum dla pasjonatów nauki, pracowników branży spożywczej i technologów dla współpracy, nauki, inspirowania i przekształcania zbiorowej wiedzy naukowej w innowacyjne rozwiązania z korzyścią dla wszystkich ludzi na świecie. Jako społeczność naukowa oparta na celu, IFT karmi umysły, które karmią świat.
W związku z ogromną wartością edukacyjną publikacji na blogu IFT, przedstawiamy Państwu możliwie najlepsze tłumaczenie wybranych materiałów. Oryginalna wersja pod adresem: https://www.ift.org/news-and-publications/blog
Każdy świadomy konsument żywności posiada wiele metod zmniejszania ryzyka chorób przenoszonych przez żywność. Może rutynowo używać termometru do mięsa, trzymać osobno surowe i gotowane mięso, myć ręce i blaty oraz stosować się do wszystkich innych wskazówek od zaufanych ekspertów, ale mimo to, z różnych powodów patogeny mogą nadal przedostawać się do jedzenia, powodując choroby. Szacuje się, że każdego roku 600 milionów ludzi - prawie 1 na 10 osób na całym świecie - zachoruje, a 420 000 umrze z powodu spożycia skażonej żywności lub wody. W samych Stanach Zjednoczonych 48 milionów ludzi zachoruje, 128 000 będzie hospitalizowanych, a 3000 straci życie z powodu chorób przenoszonych przez żywność.
Określa się że jest 31 znacząco szkodliwych bakterii przenoszonych przez żywność, wirusów, pasożytów, toksyn czy chemikaliów, które powodują skażenie żywności i wody na całym świecie. Poprawa bezpieczeństwa żywności i technologii odegrała znaczącą rolę w ograniczeniu ich wpływu; jednak nowe ogniska nadal wybuchają. Następujące 10 patogenów najczęściej powoduje choroby przenoszone przez żywność.
Campylobacter
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Bakteria powodująca biegunkę, skurcze, ból brzucha i gorączkę. W niektórych przypadkach biegunka może być krwawa i mogą towarzyszyć nudności i wymioty. Czytaj również: Metody wykrywania i oznaczania Campylobacter w żywności |
Surowy i niedogotowany drób oraz inne mięso i ryby, niepasteryzowane produkty mleczne i zanieczyszczona woda. |
2 do 10 dni |
Clostridium botulinum
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Organizm ten wytwarza toksynę, która należy do najgroźniejszych, najbardziej śmiercionośnych znanych ludziom, powodując również niewyraźne widzenie, podwójne widzenie, opadające powieki i trudności w oddychaniu. Współczesne przetwórstwo żywności znacznie obniżyło częstotliwość jej występowania. Mimo to, ze względu na obecność bakterii w środowisku i jej odporność, niezwykle ważna jest czujność wobec wzrostu i zanieczyszczenia żywności. |
Dla niemowląt - miód i produkty zawierające miód.
Dla niemowląt, dzieci i dorosłych - niewłaściwie konserwowane lub konserwowane produkty domowe, w tym nisko kwasowe warzywa i ukwaszone ryby, komercyjnie niewłaściwie konserwowane produkty spożywcze i oleje ziołowe.
|
Zmiennie
|
Clostridium perfringens
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Bakteria powodująca biegunkę i skurcze brzucha w ciągu 6 do 24 godzin.
|
Surowa wołowina i drób. Czasami określany jako „bakteria bufetowa”, ponieważ rośnie najszybciej w dużych porcjach jedzenia, takich jak zapiekanki lub sosy pozostawione zbyt długo na stołach parowych lub w temperaturze pokojowej. |
Zazwyczaj mniej niż 24 godziny
W ciężkich przypadkach 1-2 tygodnie
|
Cyclospora cayetanensis
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Jednokomórkowy pasożyt powszechny w tropikach, który powoduje wodnistą biegunkę z częstymi, czasami wybuchowymi ruchami jelit, utratą masy ciała, nudnościami, skurczami brzucha i zmęczeniem.
|
Świeże produkty zebrane z tropikalnych regionów, takich jak maliny, bazylia, kolendra, groszek śnieżny i niektóre odmiany sałaty.
|
Zakres od kilku dni do miesiąca lub dłużej
|
E coli
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Zróżnicowana grupa bakterii, która powoduje ciężką biegunkę, która jest często krwawa, ból brzucha, silny ból brzucha i wymioty. Poszczególne serotypy, takie jak E. coli O157: H7, mogą powodować zespół mocznicy hemolitycznej, powodując uszkodzenie narządów, a nawet śmierć. Czytaj również: Zwalczanie E. coli w produktach spożywczych - Codex Alimentarius |
Surowa lub niedogotowana mielona wołowina, surowe owoce i warzywa, w tym sałata, szpinak i kiełki, niepasteryzowane soki lub produkty mleczne, zanieczyszczona woda.
|
5-10 dni
|
Listeria monocytogenes
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Bakteria powodująca gorączkę, bóle mięśni, biegunkę i inne problemy żołądkowo-jelitowe. W cięższych przypadkach może powodować ból głowy, sztywność karku, splątanie, utratę równowagi i drgawki oraz gorączkę i bóle mięśni. Kobiety w ciąży są bardziej podatne na zakażenie listerią, co potencjalnie może prowadzić do poronienia, martwego porodu, przedwczesnego porodu i zakażenia noworodka. Listeria może rosnąć w temperaturach tak niskich jak 4 stopnie C, co czyni ją szczególnie uporczywym zagrożeniem bezpieczeństwa żywności. Czytaj również: 5 najpopularniejszych miejsc w zakładzie w których może czaić się Listeria Monocytogenes |
Surowe lub niepasteryzowane mleko i produkty mleczne, miękki ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka, surowe owoce i warzywa, chłodzone pasty mięsne, gotowe do spożycia wędliny, hot dogi, chłodzone wędzone owoce morza, surowe i niedogotowane mięso, drób i owoce morza.
|
Zakres od kilku dni do kilku tygodni
|
Norowirus
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Wysoce zaraźliwy wirus, który powoduje ból brzucha, nudności, biegunkę i wymioty. Małe dzieci i starsi dorośli są szczególnie podatni na zarażenie wirusem.
|
Świeże produkty, skorupiaki
|
Zazwyczaj 1-3 dni
Małe dzieci, starsi dorośli i pacjenci hospitalizowani mogą odczuwać objawy przez 4-6 dni |
Salmonella
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Bakteria powszechnie występująca w surowych produktach spożywczych, powodująca gorączkę, biegunkę, skurcze brzucha i wymioty. W ciężkich przypadkach może wystąpić gorączka jelitowa. Czytaj również: 5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie |
Mięsa, jaja, owoce, przyprawy i surowe, niepoddane obróbce orzechy |
4-7 dni |
Staphylococcus aureus
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Powszechna bakteria występująca na ludzkiej skórze i nosie, która może tworzyć szkodliwe toksyny, które mogą zanieczyścić żywność, gdy zostaną dotknięte przez osoby ją przygotowujące. Objawy obejmują biegunkę, skurcze brzucha, nudności i wymioty. |
Niepasteryzowane mleko i produkty mleczne, a także żywność, która wymaga intensywnej ręcznej obróbki lub nie jest gotowana po przygotowaniu, w tym krojone mięso, kanapki, sałatki, takie jak tuńczyk, kurczak, ziemniak lub makaron i ciasta. |
1 dzień
|
Vibrio vulinficus
Opis i objawy |
Wspólne źródła |
Czas trwania choroby |
Naturalnie występujące bakterie, które rosną i rozwijają się w ciepłej wodzie, powodują wodnistą biegunkę, której często towarzyszą skurcze brzucha, nudności, wymioty, gorączka i dreszcze po spożyciu. |
Skorupiaki surowe lub niedogotowane, zwłaszcza ostrygi. |
3 dni
|
Ostatnią rzeczą, jakiej ktoś chce, to doświadczyć któregokolwiek z wcześniej wspomnianych objawów, ale niestety czasami jest to nieuniknione. Każdy może doświadczyć zatrucie pokarmowe, ale dorośli w wieku powyżej 65 lat, dzieci poniżej 5 roku życia, osoby z osłabionym układem odpornościowym i kobiety w ciąży są najbardziej podatne na zachorowanie i ciężkie objawy. Pamiętaj, aby przestrzegać podstawowych wskazówek bezpieczeństwa żywności i unikać typowych źródeł chorób przenoszonych przez żywność, aby uchronić się przed niepożądanym najeźdźcą.
Chcesz przeczytać więcej na temat patogenów żywności, wpisz interesujący Cię patogen w pole „Szukaj” ponad górnym menu
Źródła:
Akademia Żywienia i Dietetyki. „Najczęstsze patogeny przenoszone przez żywność.” 30 maja 2017 r. Https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/most-common-foodborne-pathogens
Centrum kontroli i zapobiegania chorobom. „Choroby i zarazki przenoszone przez żywność.” 16 lutego 2018 r. Https://www.cdc.gov/foodsafety/foodborne-germs.html
FDA. „Najczęstsze choroby przenoszone przez żywność.” Https://www.fda.gov/files/food/published/Most-Common-Foodborne-Illnesses-%28PDF%29.pdf
Zatrzymaj chorobę przenoszoną przez żywność. „8 najbardziej śmiercionośnych i najczęstszych rodzajów patogenów przenoszonych przez żywność”. 9 sierpnia 2016 r. Https://stopfoodborneillness.org/fsn-8-common-deadly-foodborne-pathogens/
Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych. „Bakterie i wirusy”. 12 kwietnia 2019 r. Https://www.foodsafety.gov/food-poisoning/bacteria-and-viruses
Światowa Organizacja Zdrowia. „Bezpieczeństwo żywności.” 4 czerwca 2019 r. Https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety
Przeczytaj także
FoodFakty NAWIGATOR – Salmonella – Zagrożenia występowania i techniki wykrywania w żywności – to pierwsze wydanie tematyczne naszego projektu ff NAWIGATOR. Wcześniej ukazał się ff NAWIGATOR LEX, który stanowi przegląd prawa żywnościowego wraz z komentarzami ekspertów w formie e-kwartalnika.
Według Centrum Chorób Zakaźnych i AIDS (ULAC) w ciągu siedmiu miesięcy tego roku zarejestrowano 434 przypadki salmonellozy i 630 przypadków kampylobakteriozy. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku zapadalność na salmonellozę wzrosła o 18%, a kampylobakteriozy o 23%.
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobacter. Niesie to szczególne ryzyko dla wybranych grup konsumentów. Więcej szczegółów…
W drugim kwartale 2019 r. Międzynarodowa sieć organów ds. Bezpieczeństwa żywności (INFOSAN) brała udział w 29 kontrolach bezpieczeństwa żywności z czego siedem dotyczyło Salmonelli. W badane przypadki zaangażowanych było w sumie 66 krajów.
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR...
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) opublikowało niedawno nowe dane dotyczące głównych źródeł zakażeń pokarmowych w USA. Szacuje się, że znane czynniki chorobotwórcze odpowiedzialne są za 9,4 miliona przypadków zakażeń rejestrowanych w Ameryce każdego roku. Mimo że zaledwie niewielki procent zachorowań powiązany...