Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W drugim kwartale 2019 r. Międzynarodowa sieć organów ds. Bezpieczeństwa żywności (INFOSAN) brała udział w 29 kontrolach bezpieczeństwa żywności z czego siedem dotyczyło Salmonelli. W badane przypadki zaangażowanych było w sumie 66 krajów.
Salmonella z Tajlandii
Jeden z przypadków dotyczył wystąpienia Salmonella Enteritidis w Kanadzie związanym ze spożyciem mrożonych kremowych ptysiów i eklerów importowanych z Tajlandii. Łącznie 85 osób zachorowało na salmonellozę z czego 3 zmarły.
Dzięki awaryjnemu punktowi kontaktowemu INFOSAN (ECP) w Tajlandii odkryto, że zakażony produkt dystrybuowany jest również do Australii. Poinformowany punkt kontaktowy ECP w Australii zalecił przeprowadzenie wycofania produktu z rynku.
Pracownicy INFOSAN w Australii, Kanadzie i Tajlandii wciąż analizują łańcuch dostaw oraz identyfikują bakterie na podstawie techniki sekwencjonowania całego genomu, aby sprawdzić czy nie wystąpiło więcej przypadków zachorowań powiązanych z bakterią .
Podsumowanie incydentów
Siedem incydentów dotyczących Salmonelli od kwietnia do czerwca br. było częścią 18 przypadków związanych z zagrożeniem biologicznym. Cztery inne były spowodowane przez bakterię Listeria monocytogenes, dwa z powodu E. coli i po jednym dla Bacillus cereus, wirusa zapalenia wątroby typu A, Norowirusa, Vibrio parahaemolyticus i Vibrio vulnificus.
INFOSAN pięciokrotnie interweniował z powodu zagrożenia fizycznego, takiego jak metal, plastik i szkło oraz cztery razy z powodu niezadeklarowanych alergenów takich jak migdały, jaja, mleko, gluten czy pistacje.
Jeden z incydentów spowodowany był nieokreślonym skażeniem chemicznym, a drugi zagrożeniem związanym ze złymi warunkami sanitarnymi i brakiem certyfikacji podczas procesu produkcyjnego.
Sieć zarządzana jest przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Organizacji Narodów Zjednoczonych i Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Kategorie żywności
Najczęściej występującymi grupami żywności były mleko i produkty mleczne, zioła, przyprawy, mięso i produkty mięsne, przekąski, desery i inne produkty spożywcze, ryby i inne owoce morza, owoce i produkty owocowe, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zboża i produkty zbożowe, żywność złożona, orzechy i nasiona oleiste oraz warzywa i produkty roślinne.
Większość przypadków obejmowała Europę, o ponad dwukrotnie większej liczbie interwencji niż w przypadku drugiego w kolejności regionu jakim była wschodnia część Morza Śródziemnego. Najmniej przypadków dotyczyło Azji Południowo-Wschodniej.
Spotkanie INFOSAN
Kolejne globalne spotkanie INFOSAN, zorganizowane przez FAO i WHO, a prowadzone przez Urząd ds. Rolnictwa i Bezpieczeństwa Żywności w Abu Dhabi, odbędzie się w dniach 9-11 grudnia w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
Spotkanie zgromadzi członków z ponad 100 krajów, aby przedstawić globalny przegląd sieci i podkreślić jej znaczenie we wzmacnianiu zdolności krajów do reagowania na sytuacje kryzysowe związane z bezpieczeństwem żywności.
Źródlo: WHO
Przeczytaj także
Według brytyjskiego towarzystwa mikrobiologicznego (Society for Applied Microbiology - SfAM) zmiany w sposobie produkcji, przetwarzania i sprzedaży żywności mogą mieć wpływ na jej bezpieczeństwo.
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...