Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella głównym zagrożeniem – raport INFOSAN

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W drugim kwartale 2019 r. Międzynarodowa sieć organów ds. Bezpieczeństwa żywności (INFOSAN) brała udział w 29 kontrolach bezpieczeństwa żywności z czego siedem dotyczyło Salmonelli. W badane przypadki zaangażowanych było w sumie 66 krajów.

Salmonella z Tajlandii

Jeden z przypadków dotyczył wystąpienia Salmonella Enteritidis w Kanadzie związanym ze spożyciem mrożonych kremowych ptysiów i eklerów importowanych z Tajlandii. Łącznie 85 osób zachorowało na salmonellozę z czego 3 zmarły.

Dzięki awaryjnemu punktowi kontaktowemu INFOSAN (ECP) w Tajlandii odkryto, że zakażony produkt dystrybuowany jest również do Australii. Poinformowany punkt kontaktowy ECP w Australii zalecił przeprowadzenie wycofania produktu z rynku.

Pracownicy INFOSAN w Australii, Kanadzie i Tajlandii wciąż analizują łańcuch dostaw oraz identyfikują bakterie na podstawie techniki sekwencjonowania całego genomu, aby sprawdzić czy nie wystąpiło więcej przypadków zachorowań powiązanych z bakterią .

Podsumowanie incydentów

Siedem incydentów dotyczących Salmonelli od kwietnia do czerwca br. było częścią 18 przypadków związanych z zagrożeniem biologicznym. Cztery inne były spowodowane przez bakterię Listeria monocytogenes, dwa z powodu E. coli i po jednym dla Bacillus cereus, wirusa zapalenia wątroby typu A, Norowirusa, Vibrio parahaemolyticus i Vibrio vulnificus.

INFOSAN pięciokrotnie interweniował z powodu zagrożenia fizycznego, takiego jak metal, plastik i szkło oraz cztery razy z powodu niezadeklarowanych alergenów takich jak migdały, jaja, mleko, gluten czy pistacje.

Jeden z incydentów spowodowany był nieokreślonym skażeniem chemicznym, a drugi zagrożeniem związanym ze złymi warunkami sanitarnymi i brakiem certyfikacji podczas procesu produkcyjnego.

Sieć zarządzana jest przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Organizacji Narodów Zjednoczonych i Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Kategorie żywności

Najczęściej występującymi grupami żywności były mleko i produkty mleczne, zioła, przyprawy, mięso i produkty mięsne, przekąski, desery i inne produkty spożywcze, ryby i inne owoce morza, owoce i produkty owocowe, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zboża i produkty zbożowe, żywność złożona, orzechy i nasiona oleiste oraz warzywa i produkty roślinne.

Większość przypadków obejmowała Europę, o ponad dwukrotnie większej liczbie interwencji niż w przypadku drugiego w kolejności regionu jakim była wschodnia część Morza Śródziemnego. Najmniej przypadków dotyczyło Azji Południowo-Wschodniej.

Spotkanie INFOSAN

Kolejne globalne spotkanie INFOSAN, zorganizowane przez FAO i WHO, a prowadzone przez Urząd ds. Rolnictwa i Bezpieczeństwa Żywności w Abu Dhabi, odbędzie się w dniach 9-11 grudnia w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Spotkanie zgromadzi członków z ponad 100 krajów, aby przedstawić globalny przegląd sieci i podkreślić jej znaczenie we wzmacnianiu zdolności krajów do reagowania na sytuacje kryzysowe związane z bezpieczeństwem żywności.

Źródlo: WHO

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.