Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION.
W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR (numer referencyjny certyfikatu: 3M 01/16-11/16) do wykrywania Salmonella spp. we wszystkich pokarmach dla ludzi, jak również w próbkach ze środowiska przetwarzania żywności, z wyłączeniem próbek produkcji pierwotnej. Walidacja testu patogenów obejmuje teraz próbki pobrane z produkcji pierwotnej, a także z paszy dla zwierząt i karmy dla zwierząt domowych.
3M ™ Molecular Detection System
Zestaw do testowania patogenów Salmonella jest częścią platformy 3M ™ Molecular Detection System, wielokrotnie nagradzanej technologii, która łączy w sobie izotermiczne wzmocnienie DNA i detekcję bioluminescencji w celu uzyskania szybkich, dokładnych wyników przy mniejszej liczbie kroków, redukując koszty i czas osoby wykonującej analizę.
Szybsze i bezpieczniejsze decyzje
Test wzbogacony o opatentowaną nanotechnologię 3M pozwala przetwórcom usprawnić przepływ pracy, który umożliwia otrzymanie wyników testów dotyczących patogenów tego samego lub następnego dnia oraz szybsze, pewniejsze decyzje dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Badania porównawcze pokazują, że test 3M Molecular Detection Assay 2 - Salmonella będzie przetwarzał partię 96 próbek 1,7 razy szybciej niż najbliższa konkurencyjna technologia.
W ubiegłym roku system 3M do diagnostyki molekularnej stał się podstawową metodą służby bezpieczeństwa żywności i inspekcji USDA do wykrywania zarówno Salmonelli, jak i Listerii.
„Jesteśmy zobowiązani do dostarczania szerokiemu gronu naszych klientów testów patogenów, które zostały rygorystycznie i odpowiednio zatwierdzone, ”powiedziała Lisa Monteroso, specjalista ds. Regulacji prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności 3M. „Salmonella to organizm, który może przetrwać w różnych produktach żywnościowych - w tym w produktach o niskiej zawartości wilgoci - dlatego z przyjemnością dzielimy się dodatkowym wsparciem naukowym w zakresie skuteczności i wykorzystania naszych testów.”
Więcej informacji na temat rozwiązań nowej generacji 3M Molecular Detection Assay można znaleźć na stronie 3M.com/moleculardetection
Źródło: nota prasowa 3M
Przeczytaj także
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
Produkcja żywności na każdym etapie wymaga podejmowania decyzji wysokiego ryzyka, często opartej na ograniczonej informacji przy jednoczesnym zachowaniu ścisłych zasad harmonogramu. Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, markę i reputację, konieczny jest monitoring higieny oraz system zarządzania, którego elementem będzie sprzęt szybko dostarczający dokładne i precyzyjne wyniki...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...