Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski (32 podmioty) oraz ziemniaków (60 podmiotów).
Jakość handlowa wina
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię (4,3%).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 50 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54,0%). Dotyczyły one m.in.:
Jakość handlowa ziemniaków
Wymagania jakościowe
W zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi, określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, skontrolowano 102 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Znakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 122 partii, z czego w 13 stwierdzono nieprawidłowości (10,7%). Dotyczyły one przede wszystkim braku nazwy, informacji o pochodzeniu oraz danych podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze.
Źrodła:
Przeczytaj także
W Chinach wykryto COVID-19 na powierzchni importowanych z Brazylii skrzydełek z kurczaka.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem.
W Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii wycofano cięty, gotowy do spożycia jarmuż z powodu możliwego zanieczyszczenia ostem.