Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa wina oraz ziemniaków

Kategoria: Składniki Żywności

W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski (32 podmioty) oraz ziemniaków (60 podmiotów).

Jakość handlowa wina

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię (4,3%).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 50 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54,0%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.
  • Braku informacji o podmiocie butelkującym lub podania ich w nieprawidłowy sposób.
  • Stosowania określeń odnoszących się do obszarów geograficznych niedozwolonych dla win bez ChNP lub ChOG

Jakość handlowa ziemniaków

Wymagania jakościowe
W zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi, określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, skontrolowano 102 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Znakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 122 partii, z czego w 13 stwierdzono nieprawidłowości (10,7%). Dotyczyły one przede wszystkim braku nazwy, informacji o pochodzeniu oraz danych podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze.

 

Źrodła:

1. https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-wina

2. https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-ziemniakow

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.