Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W Chinach wykryto COVID-19 w importowanych mrożonych skrzydełkach z kurczaka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Chiny, Główna Siedziba ds. Zapobiegania i Kontroli Epidemii w Shenzhen (Shenzhen Epidemic Prevention and Control Headquarters) poinformowała o wykryciu COVID-19 w próbce pobranej z powierzchni mrożonych skrzydełek z kurczaka. Partia importowana była z Brazylii (numer rejestracyjny: SIF601; numer partii: 7720051522).

Wirus został znaleziony podczas inspekcji importowanej żywności, która została przeprowadzona 11 sierpnia w dzielnicy Longgang.

Negatywne wyniki na obecność koronawirusa wśród osób mających kontakt z produktem

Wszystkie testy kwasu nukleinowego przeprowadzone na osobach, które mogły mieć kontakt z tym produktem uzyskały wynik negatywny. Zdrowie tych osób jest monitorowane.

Dalsze działania

W mieście wykonano testy na powiązanych mrożonych produktach i wszystkie dały wynik negatywny. Prowadzona jest identyfikacja i śledzenie produktów, które pochodziły ze wspomnianej partii i zostały sprzedane. Opakowania podobnych produktów i miejsca, w których są przechowywane zostały zdezynfekowane.

Prowadzona będzie dalsza identyfikacja i śledzenie podobnych produktów mrożonych.

Chińskie władze zalecają, aby zachować ostrożność przy zakupie importowanego mrożonego mięsa i produktów wodnych oraz nadal stosować środki ochronne w celu zminimalizowania ryzyka infekcji.

Komentarz władz Hongkongu

Sytuację skomentowało Centrum Bezpieczeństwa Żywności Hongkongu (Centre for Food Safety - CFS), które monitoruje sytuację. Rzecznik CFS powiedział, że zgodnie z aktualnymi informacjami naukowymi nie ma dowodów wskazujących na to, że człowiek może zostać zarażony COVID-19 poprzez żywność. CFS przypomniał społeczeństwu, aby dokładnie gotować żywność i unikać spożywania surowych lub niedogotowanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pracownikom mającym styczność z żywnością przypomniano o utrzymywaniu rąk w czystości, myciu i dezynfekcji powierzchni kontaktowych.
 
Źródła:
http://www.sz.gov.cn/en_szgov/news/notices/content/post_8000285.html?fbclid=IwAR1nwUTHMxranRzamLj2AIk0Kq1aAVLHN8QZUnsGMbJQDqTtls_zzdAA-3Q

https://www.cfs.gov.hk/english/press/20200813_8092.html

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.