Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Chinach wykryto COVID-19 w importowanych mrożonych skrzydełkach z kurczaka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Chiny, Główna Siedziba ds. Zapobiegania i Kontroli Epidemii w Shenzhen (Shenzhen Epidemic Prevention and Control Headquarters) poinformowała o wykryciu COVID-19 w próbce pobranej z powierzchni mrożonych skrzydełek z kurczaka. Partia importowana była z Brazylii (numer rejestracyjny: SIF601; numer partii: 7720051522).

Wirus został znaleziony podczas inspekcji importowanej żywności, która została przeprowadzona 11 sierpnia w dzielnicy Longgang.

Negatywne wyniki na obecność koronawirusa wśród osób mających kontakt z produktem

Wszystkie testy kwasu nukleinowego przeprowadzone na osobach, które mogły mieć kontakt z tym produktem uzyskały wynik negatywny. Zdrowie tych osób jest monitorowane.

Dalsze działania

W mieście wykonano testy na powiązanych mrożonych produktach i wszystkie dały wynik negatywny. Prowadzona jest identyfikacja i śledzenie produktów, które pochodziły ze wspomnianej partii i zostały sprzedane. Opakowania podobnych produktów i miejsca, w których są przechowywane zostały zdezynfekowane.

Prowadzona będzie dalsza identyfikacja i śledzenie podobnych produktów mrożonych.

Chińskie władze zalecają, aby zachować ostrożność przy zakupie importowanego mrożonego mięsa i produktów wodnych oraz nadal stosować środki ochronne w celu zminimalizowania ryzyka infekcji.

Komentarz władz Hongkongu

Sytuację skomentowało Centrum Bezpieczeństwa Żywności Hongkongu (Centre for Food Safety - CFS), które monitoruje sytuację. Rzecznik CFS powiedział, że zgodnie z aktualnymi informacjami naukowymi nie ma dowodów wskazujących na to, że człowiek może zostać zarażony COVID-19 poprzez żywność. CFS przypomniał społeczeństwu, aby dokładnie gotować żywność i unikać spożywania surowych lub niedogotowanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pracownikom mającym styczność z żywnością przypomniano o utrzymywaniu rąk w czystości, myciu i dezynfekcji powierzchni kontaktowych.
 
Źródła:
http://www.sz.gov.cn/en_szgov/news/notices/content/post_8000285.html?fbclid=IwAR1nwUTHMxranRzamLj2AIk0Kq1aAVLHN8QZUnsGMbJQDqTtls_zzdAA-3Q

https://www.cfs.gov.hk/english/press/20200813_8092.html

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.