Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Chiny, Główna Siedziba ds. Zapobiegania i Kontroli Epidemii w Shenzhen (Shenzhen Epidemic Prevention and Control Headquarters) poinformowała o wykryciu COVID-19 w próbce pobranej z powierzchni mrożonych skrzydełek z kurczaka. Partia importowana była z Brazylii (numer rejestracyjny: SIF601; numer partii: 7720051522).
Wirus został znaleziony podczas inspekcji importowanej żywności, która została przeprowadzona 11 sierpnia w dzielnicy Longgang.
Negatywne wyniki na obecność koronawirusa wśród osób mających kontakt z produktem
Wszystkie testy kwasu nukleinowego przeprowadzone na osobach, które mogły mieć kontakt z tym produktem uzyskały wynik negatywny. Zdrowie tych osób jest monitorowane.
Dalsze działania
W mieście wykonano testy na powiązanych mrożonych produktach i wszystkie dały wynik negatywny. Prowadzona jest identyfikacja i śledzenie produktów, które pochodziły ze wspomnianej partii i zostały sprzedane. Opakowania podobnych produktów i miejsca, w których są przechowywane zostały zdezynfekowane.
Prowadzona będzie dalsza identyfikacja i śledzenie podobnych produktów mrożonych.
Chińskie władze zalecają, aby zachować ostrożność przy zakupie importowanego mrożonego mięsa i produktów wodnych oraz nadal stosować środki ochronne w celu zminimalizowania ryzyka infekcji.
Komentarz władz Hongkongu
Przeczytaj także
W dniu 31 lipca 2020 r. z inicjatywy strony chińskiej odbyła się wideokonferencja z przedstawicielami Głównego Urzędu Celnego ChRL, podczas której strony polska i chińska przedstawiły działania podejmowane w zakresie wprowadzenia podwyższonego reżimu sanitarnego oraz kontroli statusu epidemiologicznego w zakładach produkcyjnych zatwierdzonych do eksportu na rynek chiński.
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, której głównym zadaniem jest ochrona zdrowia i interesów konsumentów oraz zapewnienie uczciwych praktyk w handlu żywnością utworzyła na stronie internetowej nową zakładkę COVID 19.
Na stronie Ministerstwa Rozwoju opublikowano procedury postępowania w zakładach przemysłowych na wypadek potwierdzenia lub podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników zakładu produkcyjnego branży spożywczej, a także pracowników logistyki.