Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

COVID-19 a żywność - nowa zakładka na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W tej sekcji tematycznej na stronie publikowane są informacje o koronawirusie. Prezentowane materiały rozwiewają wątpliwości, czy istnieje zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności. Dowiadujemy się także dlaczego wirus może mieć wpływ na międzynarodowy handel żywnością oraz jakie znaczenie ma Kodeks Żywnościowy w czasie pandemii.

Rola Kodeksu w COVID-19

Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO opracowała kilkanaście międzynarodowych kodeksów dobrej praktyki, zarówno w zakresie ogólnych zasad higieny żywności, jaki i dla konkretnych grup towarowych np. mięsamleka i przetworów mlecznychowoców i warzyw. Ponadto w 2012 r. powstały wytyczne dotyczące kontroli wirusów w żywności. Należy jednak zaznaczyć, że dokumenty kodeksowe ustalane przez Komisję stanowią zalecenia dla państw członkowskich - to znaczy nie są obowiązkowe - ale państwa mogą zdecydować o  wprowadzeniu ich do porządku prawnego.

Dokumenty kodeksowe opracowywane są na podstawie najnowszych doniesień naukowych i  rozwoju technologicznego, wyznaczają standardy bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia. Stanowią punkt odniesienia w międzynarodowym handlu żywnością, zapewniając jednocześnie ochronę zdrowia konsumentów. Wybrane dokumenty, które mogą być pomocne w czasie pandemii, zostały zamieszczone również w nowej w zakładce na stronie.

Wpływ pandemii na prace Komisji Kodeksu Żywnościowego

Pandemia wywołana przez COVID-19 poważnie wpłynęła na harmonogram sesji zaplanowanych w 2020 roku oraz zmusiła do poszukiwań nowych rozwiązań w zakresie utrzymania dotychczasowego tempa prac nad normami i innymi tekstami kodeksowymi. Komitety ogólne i branżowe pozostały nadal aktywne w ramach powołanych elektronicznych grup roboczych. Inne organy, takie jak Komitet Wykonawczy i komitety koordynacyjne, organizują nieformalne wirtualne spotkania w celu wymiany poglądów na temat ciągłości działań Komisji Kodeksu Żywnościowego z uwzględnieniem najważniejszych wartości: współpracy, inkluzywności, przejrzystości oraz podejmowania decyzji na zasadach konsensusu.

Co jeszcze można znaleźć w zakładce COVID-19

Dodatkowo w nowej zakładce zamieszczono zestawienie sesji komitetów, których terminy posiedzeń zmieniły się z powodu pandemii. Informacje są na bieżąco aktualizowane.
Nowa zakładka posiada również sekcję Aktualności, która zawiera komunikaty o zmianach terminów poszczególnych sesji komitetów, jak również informacje o odbytych spotkaniach online, czy też wywiady dotyczące wyzwań w czasach pandemii.  

Ciekawie zbudowana została prawa strona nowej sekcji tematycznej, która znajduje się pod ikonami do serwisów społecznościowych. Zamieszczone są tam artykuły, materiały informacyjne i graficzne, podcasty, najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi oraz serie informatorów, jak również  linki do stron FAO i WHO, na których znajdują się dodatkowe informacje dotyczące COVID-19.

Zapraszamy do odwiedzania strony Kodeksu.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Koronawirus

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.