Bezpieczeństwo żywności w detalu – wytyczne KE
Komisja Europejska opublikowała zawiadomienie zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).
Celem tych wytycznych jest ułatwienie i harmonizacja wdrażania wymogów UE dotyczących zarządzania bezpieczeństwem żywności ze szczególnym uwzględnieniem analizy zagrożeń (w tym w zakresie darowizn) w przypadku
- sklepów spożywczych (owoce i warzywa, mięso, ryby)
- supermarketów
- piekarni
- lodziarni
- centrów dystrybucji
- restauracji
- usług cateringowych
- pubów
Przeczytaj także
-
08.07.2020
Operacja OPSON IX i zafałszowane włoskie wina premium
W ramach operacji OPSON IX karabinierzy NAS z Florencji, wspierani przez Europol zlikwidowali sieć fałszerzy włoskich win premium.
-
08.07.2020
Metody wykrywania Salmonelli - diagnostyka laboratoryjna bakterii salmonella dla sektora spożywczego
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności są poważnym problem zarówno dla producentów, jak i konsumentów na całym świecie. Stanowią ono nie tylko spore ryzyko zdrowotne, ale co równie istotne, niosą za sobą negatywne skutki ekonomiczne i gospodarcze.
-
08.07.2020
Raport tygodniowy RASFF (29.06-5.07.2020)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...