W ramach operacji OPSON IX karabinierzy NAS (ds. ochrony zdrowia) z Florencji, wspierani przez Europol zlikwidowali sieć fałszerzy włoskich win premium.
Wina niskiej jakości sprzedawane jako włoskie wina premium
Organy ścigania przeprowadziły naloty w ośmiu włoskich prowincjach (Avellino, Barletta-Andria-Trani, Brescia, Como, Foggia, Piza, Prato i Rzym). Dochodzenie wykazało, że puste butelki po winach premium z oryginalnymi etykietami były wypełniane winami niskiej jakości, a następnie sprzedawane jako oryginalne na platformie "E-bay". Podrobione wina wprowadzano na rynek włoski oraz międzynarowdowy (w szczególności w Belgii, w Niemczech, we Francji, we Włoszech, w Hiszpanii i w Stanach Zjednoczonych).
Proces fałszowania włoskich win premium
Puste, autentyczne butelki były zbierane z restauracji i dostarczane głównie przez dwie osoby pracujące w przemyśle spożywczym. Butelki te były następnie napełniane winami różnego pochodzenia, które kupowano ze zniżką w sklepach online lub w stacjonarnych. Kolejno butelki były uszczelniane korkami i ostatecznie zabezpieczane foliami opakowaniowymi i fałszywymi plombami, aby ukryć brak charakterystycznych znaków oryginalnych win na podróbkach. Po nawiązaniu kontaktu z nabywcą za pośrednictwem dużej platformy e-commerce, fałszerze rozszerzali swoje oferty poprzez kontakty bezpośrednie, ustalając ceny znacznie poniżej cen zwykle spotykanych na rynku. W przypadku niektórych podrobionych win w formacie magnum (1,5 l) cena wynosiła ponad 1000 euro za butelkę. Akcja była częścią operacji OPSON IX.
Operacja OPSON
W najbliższym czasie należy się spodziewać więcej informacji o zafałszowaniach żywności, wykrytych podczas działań w ramach operacji OPSON IX. W roku 2019 w operacji OPSON VIII przejęto 16 000 ton zafałszowanej żywności i 33 mln litrów napojów o łącznej wartości ponad 100 mln euro.
Źródło: Europol