Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności – aktualizacje IJHARS i zafałszowany ekologiczny ryż z Włoch

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aktualizacje IJHARS

W czerwcu 2020 r. odnotowaliśmy liczne aktualizacje na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dodano m.in. wiele decyzji w sekcji „Zafałszowane artykuły rolno-spożywcze”, a 22 czerwca opublikowano podsumowania kontroli jakości handlowej przetworów warzywnych oraz tłuszczów do smarowania.

Zafałszowany włoski ryż ekologiczny

Ciekawym przypadkiem fałszowania żywności ze świata jest publikacja Włoskiego Ministerstwa Zdrowia z 23 czerwca, dotycząca fałszywego ryżu ekologicznego. Karabinierzy z Turynu, dokonali inspekcji gospodarstwa rolnego w prowincji Novara. Na podstawie pobranych próbek gleby i wody z pola ryżowego oraz dokładnego dochodzenia stwierdzono, że właściciel przy uprawie ekologicznego ryżu stosował niezarejestrowane środki ochrony roślin. Chemikalia pochodziły z nielegalnego rynku, a ponadto ich stosowanie jest zabronione w regionie Piemontu. Właściciel gospodarstwa korzystał z dofinansowania w wysokości około 70 tysięcy euro, które zostało zablokowane. Unieważniono działalność gospodarstwa w zakresie rolnictwa ekologicznego. Nielegalne pestycydy to aktualny temat, Europol 3 czerwca 2020 r. informował o zajęciu ponad 1300 ton nielegalnych pestycydów.

Źródła:

IJHARS

Włoskie Ministerstwo Zdrowia

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn