Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania żywności – aktualizacje IJHARS i zafałszowany ekologiczny ryż z Włoch

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aktualizacje IJHARS

W czerwcu 2020 r. odnotowaliśmy liczne aktualizacje na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dodano m.in. wiele decyzji w sekcji „Zafałszowane artykuły rolno-spożywcze”, a 22 czerwca opublikowano podsumowania kontroli jakości handlowej przetworów warzywnych oraz tłuszczów do smarowania.

Zafałszowany włoski ryż ekologiczny

Ciekawym przypadkiem fałszowania żywności ze świata jest publikacja Włoskiego Ministerstwa Zdrowia z 23 czerwca, dotycząca fałszywego ryżu ekologicznego. Karabinierzy z Turynu, dokonali inspekcji gospodarstwa rolnego w prowincji Novara. Na podstawie pobranych próbek gleby i wody z pola ryżowego oraz dokładnego dochodzenia stwierdzono, że właściciel przy uprawie ekologicznego ryżu stosował niezarejestrowane środki ochrony roślin. Chemikalia pochodziły z nielegalnego rynku, a ponadto ich stosowanie jest zabronione w regionie Piemontu. Właściciel gospodarstwa korzystał z dofinansowania w wysokości około 70 tysięcy euro, które zostało zablokowane. Unieważniono działalność gospodarstwa w zakresie rolnictwa ekologicznego. Nielegalne pestycydy to aktualny temat, Europol 3 czerwca 2020 r. informował o zajęciu ponad 1300 ton nielegalnych pestycydów.

Źródła:

IJHARS

Włoskie Ministerstwo Zdrowia

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.