Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Organizacja przestępcza sprzedawała na Węgrzech soję po konkurencyjnej cenie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnim tygodniu maja 2020 r. Węgierska Krajowa Administracja Podatkowa i Celna (Nemzeti Adó és Vámhivatal) rozpracowała skomplikowany system uchylania się od płacenia podatków, który spowodował około 1,4 miliona EUR strat podatkowych dla węgierskiego budżetu państwa. Aresztowano trzy osoby za udział w oszustwie, którym grozi kara do dwudziestu lat pozbawienia wolności.

Tańsza soja dzięki przestępczej działalności

Akcję wsparli chorwaccy i słoweńscy śledczy, którzy wykonali nakazy sądowe wydane przez węgierskich prokuratorów. Syndykat w wyrafinowany sposób uchylał się od opodatkowania w różnych krajach. Przestępcy kupowali soję od słoweńskich firm zarządzanych przez Słowaków. Następnie towary te były sprzedawane na rynku krajowym na Węgrzech, bez płacenia podatku VAT. Zorganizowana grupa przestępcza w celu wsparcia swojej nielegalnej działalności utworzyła biuro rachunkowe, które zajmowało się transakcjami bankowymi, sprawozdawczością podatkową i fakturowaniem. Nie płacąc węgierskiemu skarbowi państwa podatku VAT przestępcy mogli uzyskać 27% marżę (stawka VAT na Węgrzech), którą wykorzystywali do obniżenia ceny soi. Dzięki temu mogli oferować soję po bardzo konkurencyjnej cenie, uzyskując niezgodną z prawem przewagę nad uczciwymi podmiotami.

Źródło: Europol

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.