Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 maja 2020 r. wydał ostrzeżenie dotyczące nielegalnej produkcji i sprzedaży tofu na terenie Oslo.
Nieznane pochodzenie tofu i jego składników
Wspomniane tofu sprzedawane jest w sklepach, w restauracjach i za pośrednictwem zamkniętych stron na Facebooku. Produkt ten jest potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wiadomo gdzie i jak został wyprodukowany, skąd pochodzą surowce oraz jaka jest ich jakość. Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podejrzewa zorganizowaną nielegalną produkcję, ponieważ nie jest w stanie całkowicie usunąć niebezpiecznego tofu z rynku. Kiedy urzędnicy zajmują towar w jednym miejscu, zwykle następnego dnia pojawia się nowa dostawa. Na półkach norweskich sklepów często można spotkać tofu z nielegalnej produkcji, które zwykle nie stwarza podejrzeń. Nielegalne tofu można rozpoznać, ponieważ nie posiada informacji odnośnie identyfikowalności, w tym informacji o producencie.
Odnotowane przypadki szarej strefy
W przeszłości norwescy urzędnicy wykrywali już szarą strefę produkcji tofu, zwykle w domowych i niehigienicznych warunkach. W tych „domowych fabrykach” w procesie produkcji wykorzystywano m.in. przestrzeń łazienek czy brodzik prysznicowy oraz pomieszczenia, gdzie na ścianach i suficie porastała pleśń. Według urzędników norweskich konsumenci są zagrożeni, ponieważ tofu z nielegalnej produkcji zwykle wygląda i jest zapakowane profesjonalnie.
Wytwórnia lodów ze Stanów Zjednoczonych z siedzibą w Teksasie, Blue Bell Creameries przyznała się do dystrybucji produktów skażonych Listerią monocytogenes, związanych z wybuchem listeriozy...
Zafałszowanie kiełbasy - władze Hongkongu wykryły znacznie wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych od wartości zadeklarowanej na etykiecie produktu.
Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy...
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: