Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie tofu w Norwegii – nielegalna sieć produkcji i sprzedaży

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 maja 2020 r. wydał ostrzeżenie dotyczące nielegalnej produkcji i sprzedaży tofu na terenie Oslo.

Nieznane pochodzenie tofu i jego składników

Wspomniane tofu sprzedawane jest w sklepach, w restauracjach i za pośrednictwem zamkniętych stron na Facebooku. Produkt ten jest potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wiadomo gdzie i jak został wyprodukowany, skąd pochodzą surowce oraz jaka jest ich jakość. Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podejrzewa zorganizowaną nielegalną produkcję, ponieważ nie jest w stanie całkowicie usunąć niebezpiecznego tofu z rynku. Kiedy urzędnicy zajmują towar w jednym miejscu, zwykle następnego dnia pojawia się nowa dostawa. Na półkach norweskich sklepów często można spotkać tofu z nielegalnej produkcji, które zwykle nie stwarza podejrzeń. Nielegalne tofu można rozpoznać, ponieważ nie posiada informacji odnośnie identyfikowalności, w tym informacji o producencie.

Odnotowane przypadki szarej strefy

W przeszłości norwescy urzędnicy wykrywali już szarą strefę produkcji tofu, zwykle w domowych i niehigienicznych warunkach. W tych „domowych fabrykach” w procesie produkcji wykorzystywano m.in. przestrzeń łazienek czy brodzik prysznicowy oraz pomieszczenia, gdzie na ścianach i suficie porastała pleśń. Według urzędników norweskich konsumenci są zagrożeni, ponieważ tofu z nielegalnej produkcji zwykle wygląda i jest zapakowane profesjonalnie.

Źródło: Mattilsynet

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.