Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie tofu w Norwegii – nielegalna sieć produkcji i sprzedaży

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 maja 2020 r. wydał ostrzeżenie dotyczące nielegalnej produkcji i sprzedaży tofu na terenie Oslo.

Nieznane pochodzenie tofu i jego składników

Wspomniane tofu sprzedawane jest w sklepach, w restauracjach i za pośrednictwem zamkniętych stron na Facebooku. Produkt ten jest potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wiadomo gdzie i jak został wyprodukowany, skąd pochodzą surowce oraz jaka jest ich jakość. Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podejrzewa zorganizowaną nielegalną produkcję, ponieważ nie jest w stanie całkowicie usunąć niebezpiecznego tofu z rynku. Kiedy urzędnicy zajmują towar w jednym miejscu, zwykle następnego dnia pojawia się nowa dostawa. Na półkach norweskich sklepów często można spotkać tofu z nielegalnej produkcji, które zwykle nie stwarza podejrzeń. Nielegalne tofu można rozpoznać, ponieważ nie posiada informacji odnośnie identyfikowalności, w tym informacji o producencie.

Odnotowane przypadki szarej strefy

W przeszłości norwescy urzędnicy wykrywali już szarą strefę produkcji tofu, zwykle w domowych i niehigienicznych warunkach. W tych „domowych fabrykach” w procesie produkcji wykorzystywano m.in. przestrzeń łazienek czy brodzik prysznicowy oraz pomieszczenia, gdzie na ścianach i suficie porastała pleśń. Według urzędników norweskich konsumenci są zagrożeni, ponieważ tofu z nielegalnej produkcji zwykle wygląda i jest zapakowane profesjonalnie.

Źródło: Mattilsynet

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn