Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zbyt wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w kiełbasie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Centrum Bezpieczeństwa Żywności Hongkongu (CFS) wykryło znacznie wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych od wartości zadeklarowanej na etykiecie kiełbasy z serem o nazwie: „BARNABAS HAM Vienna Sausage with Cheese”. Wykryto zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych na poziomie 11,8 g/100 g (zadeklarowana wartość 6,1 g/100g). Produkt dystrybuowany był przez sieć "City'super" i pochodził z Japonii.

Konsekwencje zafałszowania

Winny błędnego oznakowania żywności i wprowadzenia w błąd co do charakteru, składu lub jakości produktu może zostać ukarany w Hongkongu grzywną w wysokości nawet do 50 tys. HKD (ok. 27 tys. PLN) i pozbawieniem wolności (do 6 miesięcy). CFS wezwał do zaprzestania sprzedaży źle oznakowanej partii produktu.

https://www.cfs.gov.hk/english/unsat_samples/20200422_7917.html

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.