Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Blue Bell Creameries przyznaje się do winy i zapłaci grzywnę w wysokości ponad 19 mln USD z powodu wybuchu listeriozy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wytwórnia lodów ze Stanów Zjednoczonych z siedzibą w Teksasie, Blue Bell Creameries przyznała się do dystrybucji produktów skażonych Listerią monocytogenes, związanych z wybuchem listeriozy w 2015 roku. W ugodzie zawartej 1 maja 2020 r. z sądem federalnym w Austin firma Blue Bell Creameries przyznała się do winy za dwa wykroczenia związane z dystrybucją lodów skażonych L. monocytogenes. Ponadto firma zgodziła się zapłacić łącznie 19,35 mln USD grzywny. W powiązanej sprawie były prezes Blue Bell (Paul Kruse), został oskarżony o ukrywanie przed klientami tego co firma wiedziała odnośnie skażenia L. monocytogenes.

Dystrybucja lodów skażonych L. monocytogenes

Firmie Blue Bell zarzucono dystrybucję lodów, które zostały wyprodukowane w niehigienicznych warunkach i skażone L. monocytogenes. W lutym 2015 r. urzędnicy stanu Teksas powiadomili Blue Bell, że dwa rodzaje lodów z fabryki z Brenham dały pozytywny wynik na obecność Listeria monocytogenes. Firma Blue Bell poleciła swoim kierowcom usunięcie pozostałych zapasów dwóch produktów, ale nie przeprowadziła wycofania potencjalnie skażonych produktów ani nie wydała formalnego komunikatu w celu poinformowania klientów o potencjalnym skażeniu. Dwa tygodnie po otrzymaniu powiadomienia o pierwszych pozytywnych testach na obecność listerii, urzędnicy stanu Teksas poinformowali Blue Bell, że dodatkowe testy potwierdziły obecność L. monocytogenes w trzecim produkcie. Blue Bell ponownie postanowił nie wydawać klientom żadnych formalnych powiadomień o pozytywnych wynikach testów.  W marcu 2015 r. testy przeprowadzone przez Agencję ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA) oraz Centra Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) połączyły szczep listerii z lodów Blue Bell ze szczepem wykrytym u piątki pacjentów, hospitalizowanych w Kansas z powodu listeriozy. FDA, CDC i Blue Bell wydały publiczne powiadomienia o wycofaniu skażonych produktów dn. 13 marca 2015 r. W kolejnych testach wykryto listerię w produkcie, który wyprodukowano w innym zakładzie Blue Bell w Broken Arrow, co doprowadziło do drugiego ogłoszenia wycofania dn. 23 marca 2015 r. Zaniedbania firmy i ukrywanie skażenia doprowadziły do wybuchu listeriozy, według danych CDC hospitalizowano 10 osób, a 3 osoby zmarły.

Tuszowanie wyników przez byłego prezesa Blue Bell

Według zarzutów, były prezes Blue Bell rzekomo zorganizował program oszukiwania klientów, gdy dowiedział się, że produkty z fabryki w Teksasie dały pozytywny wynik na obecność L. monocytogenes. Kruse polecił pracownikom Blue Bell usunąć potencjalnie zanieczyszczone produkty z zamrażarek sklepowych bez oficjalnego powiadamiania sprzedawców detalicznych i konsumentów o prawdziwym powodzie wycofania. Na polecenie byłego prezesa oszukiwano klientów, którzy pytali o powód usuwania produktów – otrzymywali oni fałszywe informacje o nieokreślonym problemie z maszyną produkcyjną.

Działania naprawcze

Inspekcje FDA w marcu i kwietniu 2015 roku ujawniły problemy sanitarne w obiektach w Brenham i Broken Arrow, w tym problemy z zaopatrzeniem w ciepłą wodę, potrzebną do właściwego czyszczenia sprzętu. Stwierdzono także pogarszające się warunki fabryczne, które mogły doprowadzić do incydentów związanych z niskimi standardami higienicznymi. Firma Blue Bell tymczasowo zamknęła wszystkie swoje zakłady pod koniec kwietnia 2015 roku w celu czyszczenia i modernizacji obiektów. Od czasu ponownego otwarcia swoich zakładów pod koniec 2015 r. firma Blue Bell podjęła znaczące kroki w celu usprawnienia procesów sanitarnych i wprowadzenia programu testowania produktów na obecność listerii przed ich wysyłką.

Źródła:

https://www.cdc.gov/listeria/outbreaks/ice-cream-03-15/index.html

https://www.justice.gov/opa/pr/blue-bell-creameries-agrees-plead-guilty-and-pay-1935-million-ice-cream-listeria

 

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.