Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost zafałszowań z koniną w tle

Kategoria:

W maju odnotowaliśmy doniesienia o wykryciu dwóch oszukańczych dostaw koniny w Europie oraz nielegalnej ubojni koni w Stanach Zjednoczonych. Jest to największe nasilenie doniesień o podejrzanej działalności z koniną w tle odkąd uruchomiliśmy bazę zafałszowań żywności Probase 360. Wraz z tymi doniesieniami warto przypomnieć skandal z 2013 roku.

Oszukańcze dostawy koniny w Holandii i w Danii

Na początku maja 2020 r. skonfiskowano w Europie 2 oszukańcze dostawy koniny - w Holandii i w Danii. Przeznaczeniem jednej z nich było "nieautoryzowane wprowadzanie do obrotu". Nie jest do końca jasne czy wykrycie dwóch przypadków fałszowania koniny w podobnym czasie jest spowodowane zwiększoną aktywnością oszustów, czy większą czujnością władz przeprowadzających kontrolę. Wielu ekspertów jest zdania, że panujący kryzys związany z pandemią koronawirusa stwarza potencjalny wzrost w działaniach przestępczych.

Nielegalna ubojnia koni w  Stanach Zjednoczonych

Stany Zjednoczone, ponad 20 koni zostało uratowanych z nielegalnej ubojni w Południowej Florydzie w ramach lokalnej akcji ratunkowej. Nieruchomość w hrabstwie Okeechobee należy do podejrzanego Manuela Coto.

Skandal z 2013 roku

W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako wołowina irlandzcy inspektorzy stwierdzili obecność innego mięsa. Od tego czasu wielu sprzedawców i producentów musiało wycofać swoje produkty z rynku, ze względu na wykrycie w nich końskiego DNA. Afera mięsna nie tylko zwróciła uwagę opinii publicznej na złożoność i skomplikowanie łańcucha dostaw w przemyśle spożywczym, ale prawdopodobnie po raz pierwszy uświadomiła również konsumentom, że kupowana przez nich żywność może być zafałszowana.

Źródła:
1. https://www.thegrocer.co.uk/food-safety/horsemeat-seized-in-europe-as-experts-predict-rise-in-food-fraud-from-coronavirus/604691.article
2. https://www.wcjb.com/content/news/Over-20-horses-rescued-from-illegal-slaughtering-farm-570386851.html

Nowy raport Probase360 Analizy Food Fraud - kwiecień 2020

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.