Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Analiza trendów ryzyka zafałszowania produktów żywnościowych Probase360 Analizy Food Fraud - kwiecień 2020

Analiza trendów ryzyka zafałszowania produktów żywnościowych Probase360 Analizy Food Fraud - kwiecień 2020

Projekt Probase360 to przede wszystkim systematyczny monitoring rynku, śledzimy wszelkie informacje o produktach zafałszowanych i niebezpiecznych, pojawiających się na całym świecie od stycznia 2018. Śledzimy codziennie ponad 100 źródeł, głównie portale urzędowe, media fachowe, raporty, social media. Wszystkie przypadki analizujemy i katalogujemy w bazie danych, a następnie udostępniamy on-line naszym klientom. W bazie znajduje się już informacja o blisko 2000 produktów zafałszowanych.

Jeśli w bazie nie ma jakichś produktów, to znaczy, że można na cele analizy ryzyka przyjąć , że nie ma podstaw żeby twierdzić, że są one fałszowane, a to również jest wystarczająca do analizy informacja.

W samym  kwietniu 2020 zgłoszono 56 nowych przypadków zafałszowań żywności. ( Ilości zgłoszeń były mniejsze z uwagi na koncentację świata na Covid 19) 

Naszą podstawą formą udostępnianie informacji jest baza on-line Probase360 z pełną funkcjonalnością modułu analitycznego. Postanowiliśmy jednak dodatkowo przygotowywać syntetyczne raporty miesięczne, które również stanowią podstawę do rzetelnej analizy ryzyka zafałszowań.

Co zawiera Raport

-Definicje pojęć związanych z fałszowaniem produktów, nomenklaturę i systematykę

-Analizy pod kątem kraju pochodzenia i krajów zgłaszających

-Analizy trendów – Rodzaj zafałszowania; Czynnik fałszujący; Element zafałszowany

-Listy nowych rodzajów zafałszowań w danym miesiącu

-Trendy dla poszczególnych grup produktowych

-Szczegółowa lista wszystkich zgłoszeń danego miesiąca 

-Linki do źródeł

-Case study


Przypominamy, niezbędnymi elementami szacowania ryzyka zafałszowania żywności są:

-Śledzenie nowych rodzajów zafałszowań w tym ich metod z uwzględnieniem surowców, składników, technologii

-Śledzenie trendów, zwiększającej lub zmniejszającej się intensywności konkretnych zafałszowań

-Weryfikacja ryzyka źródeł pochodzenia (rynków z których pochodzą produkty i surowce)

Probase360 zapewnia wszystkie wymienione wyżej elementy zarządzania ryzykiem zafałszowań. Raporty miesięczne są dostępne w ramach abonamentu do bazy. Można je też zakupić pojedynczo lub w pakietach (np. roczny abonament).

Zapraszamy do zapozania się z formatem opracowania pobierająć darmowy raport Probase360 Analizy Food Fraud - styczeń 2020

Raport jest w formie pliku PDF.

Materiał udostępniony przez: Probase 360

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn