Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Projekt Probase360 to przede wszystkim systematyczny monitoring rynku, śledzimy wszelkie informacje o produktach zafałszowanych i niebezpiecznych, pojawiających się na całym świecie od stycznia 2018. Śledzimy codziennie ponad 100 źródeł, głównie portale urzędowe, media fachowe, raporty, social media. Wszystkie przypadki analizujemy i katalogujemy w bazie danych, a następnie udostępniamy on-line naszym klientom. W bazie znajduje się już informacja o blisko 2000 produktów zafałszowanych.
Jeśli w bazie nie ma jakichś produktów, to znaczy, że można na cele analizy ryzyka przyjąć , że nie ma podstaw żeby twierdzić, że są one fałszowane, a to również jest wystarczająca do analizy informacja.
W samym kwietniu 2020 zgłoszono 56 nowych przypadków zafałszowań żywności. ( Ilości zgłoszeń były mniejsze z uwagi na koncentację świata na Covid 19)
Naszą podstawą formą udostępnianie informacji jest baza on-line Probase360 z pełną funkcjonalnością modułu analitycznego. Postanowiliśmy jednak dodatkowo przygotowywać syntetyczne raporty miesięczne, które również stanowią podstawę do rzetelnej analizy ryzyka zafałszowań.
Co zawiera Raport
-Definicje pojęć związanych z fałszowaniem produktów, nomenklaturę i systematykę
-Analizy pod kątem kraju pochodzenia i krajów zgłaszających
-Analizy trendów – Rodzaj zafałszowania; Czynnik fałszujący; Element zafałszowany
-Listy nowych rodzajów zafałszowań w danym miesiącu
-Trendy dla poszczególnych grup produktowych
-Szczegółowa lista wszystkich zgłoszeń danego miesiąca
-Linki do źródeł
-Case study
Przypominamy, niezbędnymi elementami szacowania ryzyka zafałszowania żywności są:
-Śledzenie nowych rodzajów zafałszowań w tym ich metod z uwzględnieniem surowców, składników, technologii
-Śledzenie trendów, zwiększającej lub zmniejszającej się intensywności konkretnych zafałszowań
-Weryfikacja ryzyka źródeł pochodzenia (rynków z których pochodzą produkty i surowce)
Probase360 zapewnia wszystkie wymienione wyżej elementy zarządzania ryzykiem zafałszowań. Raporty miesięczne są dostępne w ramach abonamentu do bazy.
Zapraszamy do zapozania się z formatem opracowania pobierająć darmowy raport Probase360 Analizy Food Fraud - styczeń 2020
Raport jest w formie pliku PDF.
Materiał udostępniony przez: Probase360
Materiał opublikowany dnia: 19.05.2020
Aby zakupić materiały musisz się zalogować
Załóż konto