Progowe dawki orzecha włoskiego i bezpieczna dawka u pacjentów z alergią
Mimo że orzech włoski jest głównym alergenem na świecie, ograniczone dane dotyczące progów reakcji utrudniają opracowanie standardów etykietowania opartych na dowodach. Utrudnia to przemysłowi i organom regulacyjnym przeprowadzanie oceny ryzyka związanego z alergenami, zwiększa częstotliwość etykietowania alergenów ze wskazaniem środków ostrożności (PAL) i pogarsza jakość życia pacjentów.
W czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology opublikowano wyniki badań izraelskich i holenderskich naukowców, którzy opisali dawki wywołujących reakcję w dużej populacji osób uczulonych na orzechy włoskie.
Przebieg i wyniki badań
Retrospektywne badanie kohortowe obejmujące wszystkie reaktywne doustne prowokacje pokarmowe orzechami włoskimi przeprowadzono w okresie od lipca 2014 do maja 2023 roku w Shamir Medical Center. Prowokacje pokarmowe wykonano w celach diagnostycznych lub na początku doustnej immunoterapii. Jako kryteria przerwania leczenia zastosowano objawy obiektywne. Przeanalizowano również potwierdzające bezpieczne dawki prowokacji pokarmowych z odstępami dawkowania wynoszącymi 90 minut lub więcej.
Łącznie przeanalizowano 415 doustnych testów prowokacji pokarmowych z orzechów włoskich. Odpowiednie szacunkowe wartości ED01 i ED05 (ilość białka wywołująca obiektywną reakcję u odpowiednio 1% i 5% populacji z alergią na orzechy włoskie) wynosiły 0,8 mg (zakres 0,3–24) i 3,8 mg (zakres 1,1–96,4) dla dawek dyskretnych oraz 1,2 mg (zakres 0,4–29,4) i 5,9 mg (zakres 1,7–140,5) dla dawek skumulowanych. Dawki mniejsze lub równe 1 mg wywołały reakcje subiektywne (u 12,5% pacjentów), ale nie zaobserwowano żadnych reakcji obiektywnych podczas badania 295 doustnych testów prowokacji pokarmowych (OFC) w bezpiecznej dawce. Czynniki związane z niższym progiem reakcji na orzechy włoskie obejmowały młodszy wiek, protokół doustnej immunoterapii-OFC i alergię na orzechy pekan (p < 0,001 dla wszystkich).
Jest to największy opublikowany zbiór danych, który informuje o dawkach wywołujących reakcję związanym ze spożyciem orzechów włoskich, z większą pewnością co do dawek dzięki uwzględnieniu testów prowokacji pokarmowych w bezpiecznej dawce. Dane te wypełniają lukę w dowodach w globalnych działaniach Kodeksu mających na celu ulepszenie opartej na dowodach ocenie ryzyka alergii na orzechy włoskie.
Przeczytaj także
-
13.05.2025
Łagodne reakcje alergiczne przy minimalnych dawkach: nowe dane wspierające precyzyjne etykietowanie żywności
Nowe badania, opublikowane w „Food and Chemical Toxicology”, analizują reakcje alergiczne wywoływane przez niskie dawki białek z 11 najważniejszych alergenów pokarmowych.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej