Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Progowe dawki orzecha włoskiego i bezpieczna dawka u pacjentów z alergią

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mimo że orzech włoski jest głównym alergenem na świecie, ograniczone dane dotyczące progów reakcji utrudniają opracowanie standardów etykietowania opartych na dowodach. Utrudnia to przemysłowi i organom regulacyjnym przeprowadzanie oceny ryzyka związanego z alergenami, zwiększa częstotliwość etykietowania alergenów ze wskazaniem środków ostrożności (PAL) i pogarsza jakość życia pacjentów.

W czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology opublikowano wyniki badań izraelskich i holenderskich naukowców, którzy opisali dawki wywołujących reakcję w dużej populacji osób uczulonych na orzechy włoskie.

Przebieg i wyniki badań

Retrospektywne badanie kohortowe obejmujące wszystkie reaktywne doustne prowokacje pokarmowe orzechami włoskimi przeprowadzono w okresie od lipca 2014 do maja 2023 roku w Shamir Medical Center. Prowokacje pokarmowe wykonano w celach diagnostycznych lub na początku doustnej immunoterapii. Jako kryteria przerwania leczenia zastosowano objawy obiektywne. Przeanalizowano również potwierdzające bezpieczne dawki prowokacji pokarmowych z odstępami dawkowania wynoszącymi 90 minut lub więcej.

Łącznie przeanalizowano 415 doustnych testów prowokacji pokarmowych z orzechów włoskich. Odpowiednie szacunkowe wartości ED01 i ED05 (ilość białka wywołująca obiektywną reakcję u odpowiednio 1% i 5% populacji z alergią na orzechy włoskie) wynosiły 0,8 mg (zakres 0,3–24) i 3,8 mg (zakres 1,1–96,4) dla dawek dyskretnych oraz 1,2 mg (zakres 0,4–29,4) i 5,9 mg (zakres 1,7–140,5) dla dawek skumulowanych. Dawki mniejsze lub równe 1 mg wywołały reakcje subiektywne (u 12,5% pacjentów), ale nie zaobserwowano żadnych reakcji obiektywnych podczas badania 295 doustnych testów prowokacji pokarmowych (OFC) w bezpiecznej dawce. Czynniki związane z niższym progiem reakcji na orzechy włoskie obejmowały młodszy wiek, protokół doustnej immunoterapii-OFC i alergię na orzechy pekan (p < 0,001 dla wszystkich).

Jest to największy opublikowany zbiór danych, który informuje o dawkach wywołujących reakcję związanym ze spożyciem orzechów włoskich, z większą pewnością co do dawek dzięki uwzględnieniu testów prowokacji pokarmowych w bezpiecznej dawce. Dane te wypełniają lukę w dowodach w globalnych działaniach Kodeksu mających na celu ulepszenie opartej na dowodach ocenie ryzyka alergii na orzechy włoskie.

Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40451607/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.