Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała nową, zaktualizowaną edycję przewodnika dotyczącego alergenów pokarmowych - Questions and Answers Regarding Food Allergens, Including the Food Allergen Labeling Requirements of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act. Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.

Najważniejsze zmiany w przewodniku

  • Sezam jako główny alergen - sezam oficjalnie dołączył do listy głównych alergenów pokarmowych. Od 1 stycznia 2023 r. produkty zawierające sezam muszą być odpowiednio oznaczane na etykietach, aby ułatwić konsumentom identyfikację potencjalnych zagrożeń.
  • Zmiana definicji mleka i jaj - aktualizacja rozszerza definicję alergenów związanych z mlekiem i jajami. Nowe przepisy obejmują mleko nie tylko od krów, ale także od innych przeżuwaczy. Podobnie, jajka od ptaków innych niż kury również są uwzględniane jako potencjalnie alergenne składniki.
  • Kokos usunięty z listy głównych alergenów - w poprzednich edycjach przewodnika FDA klasyfikowała kokos jako orzech drzewny, co oznaczało, że musiał być oznaczany jako główny alergen pokarmowy. W najnowszej aktualizacji kokos został usunięty z tej kategorii, co oznacza, że producenci nie mają już obowiązku wyraźnego oznaczania go na etykietach jako głównego alergenu.

Co oznaczają te zmiany?

Zmiany wprowadzone przez FDA są istotne zarówno dla przemysłu spożywczego, jak i dla konsumentów z alergiami pokarmowymi. Producenci żywności powinni upewnić się, że ich etykiety są zgodne z nowymi wymaganiami, zwłaszcza jeśli ich produkty zawierają sezam lub składniki mleczne i jajeczne w nowych kategoriach.

FDA podkreśla, że egzekwowanie przepisów będzie oparte na indywidualnej ocenie ryzyka w każdym przypadku. Nowa wersja przewodnika ma ułatwić firmom dostosowanie się do regulacji i zapewnić większą przejrzystość w kwestii alergenów pokarmowych.

Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości.

 

Źródło: https://www.fda.gov/food/food-allergensgluten-free-guidance-documents-regulatory-information/frequently-asked-questions-food-allergen-labeling-guidance-industry

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.