Ogólny kontekst
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration) opublikowała piąte wydanie zaktualizowanych wytycznych dla przemysłu w formie pytań i odpowiedzi dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik stanowi uzupełnienie do przepisów takich jak np. ustawa o etykietowaniu alergenów spożywczych i ochronie konsumentów, federalna ustawa o żywności, lekach i kosmetykach oraz ustawa o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach na alergie pokarmowe z 2021 r., która częściowo zmieniła definicję głównego alergenu pokarmowego uwzględniając sezam. Wytyczne mają zastosowanie do produktów na rynku Stanów Zjednoczonych. Podkreślenia wymaga, że wytyczne mają charakter prawnie niewiążący i są wyrazem stanowiska, jakie zajmuje FDA w odniesieniu do konkretnych problemów i zagadnień. W konsekwencji, zalecenia zawarte w wytycznych nie są prawnie wymagane, a ich nieprzestrzeganie nie może wywoływać skutków prawnych.
Treść wytycznych
Wytyczne zostały podzielone na pięć sekcji dotyczących taki kwestii jak:
-zagadnienia ogólne
-rodzaje żywności, które wchodzą w zakres wymagań dotyczących etykietowania alergenów pokarmowych określonych w federalnej ustawie o żywności, lekach i kosmetykach
-źródła żywności
-wymagania dotyczące etykietowania alergenów pokarmowych określone w federalnej ustawie o żywności, lekach i kosmetykach
-suplementy diety.
Każda z ww. sekcji zawiera odpowiedzi na szereg konkretnych i praktycznych pytań. Dotyczą one takich kwestii jak np.:
-jakie są główne alergeny pokarmowe?
-czy FDA może zmienić listę głównych alergenów pokarmowych zdefiniowanych w ustawie?
-czy producent może zwrócić się o zwolnienie mojego składnika żywności z wymogów dotyczących etykietowania alergenów pokarmowych określonych w ustawie?
-czy składniki żywności i gotowe produkty spożywcze podlegają wymogom dotyczącym etykietowania alergenów pokarmowych określonym w ustawie?
-jak deklarować mieszanki przyprawowe na liście składników gotowego produktu?
-czy żywność pakowana dla linii lotniczych i innych przewoźników podlega wymogom dotyczącym etykietowania alergenów pokarmowych określonych w odpowiednich przepisach?
-czy tylko orzechy z drzew określonych w przepisach należy wskazywać jako główne alergeny pokarmowe?
-gdzie na etykiecie należy wskazywać główne alergeny pokarmowe?
-czy na produktach można składać oświadczenia o braku alergenów?
Pełen tekst przewodnika jest dostępny pod adresem:
https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/guidance-industry-questions-and-answers-regarding-food-allergen-labeling-edition-5