Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration) opublikowała piąte wydanie zaktualizowanych wytycznych dla przemysłu w formie pytań i odpowiedzi dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik stanowi uzupełnienie do przepisów takich jak np. ustawa o etykietowaniu alergenów spożywczych i ochronie konsumentów, federalna ustawa o żywności, lekach i kosmetykach oraz ustawa o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach na alergie pokarmowe z 2021 r., która częściowo zmieniła definicję głównego alergenu pokarmowego uwzględniając sezam. Wytyczne mają zastosowanie do produktów na rynku Stanów Zjednoczonych. Podkreślenia wymaga, że wytyczne mają charakter prawnie niewiążący i są wyrazem stanowiska, jakie zajmuje FDA w odniesieniu do konkretnych problemów i zagadnień. W konsekwencji, zalecenia zawarte w wytycznych nie są prawnie wymagane, a ich nieprzestrzeganie nie może wywoływać skutków prawnych. 

Treść wytycznych 

Wytyczne zostały podzielone na pięć sekcji dotyczących taki kwestii jak:

-zagadnienia ogólne

-rodzaje żywności, które wchodzą w zakres wymagań dotyczących etykietowania alergenów pokarmowych określonych w federalnej ustawie o żywności, lekach i kosmetykach 

-źródła żywności 

-wymagania dotyczące etykietowania alergenów pokarmowych określone w federalnej ustawie o żywności, lekach i kosmetykach

-suplementy diety. 

Każda z ww. sekcji zawiera odpowiedzi na szereg konkretnych i praktycznych pytań. Dotyczą one takich kwestii jak np.:

-jakie są główne alergeny pokarmowe?

-czy FDA może zmienić listę głównych alergenów pokarmowych zdefiniowanych w ustawie?

-czy producent może zwrócić się o zwolnienie mojego składnika żywności z wymogów dotyczących etykietowania alergenów pokarmowych określonych w ustawie?

-czy składniki żywności i gotowe produkty spożywcze podlegają wymogom dotyczącym etykietowania alergenów pokarmowych określonym w ustawie?

-jak deklarować mieszanki przyprawowe na liście składników gotowego produktu?

-czy żywność pakowana dla linii lotniczych i innych przewoźników podlega wymogom dotyczącym etykietowania alergenów pokarmowych określonych w odpowiednich przepisach?

-czy tylko orzechy z drzew określonych w przepisach należy wskazywać jako główne alergeny pokarmowe? 

-gdzie na etykiecie należy wskazywać główne alergeny pokarmowe?

-czy na produktach można składać oświadczenia o braku alergenów? 

Pełen tekst przewodnika jest dostępny pod adresem:

https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/guidance-industry-questions-and-answers-regarding-food-allergen-labeling-edition-5 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.