Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozporządzenie ws. opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) opublikowane

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Dnia 22 stycznia 2025 r. opublikowano rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2025/40 z dnia 19 grudnia 2024 r. w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych, zmiany rozporządzenia (UE) 2019/1020 i dyrektywy (UE) 2019/904 oraz uchylenia dyrektywy 94/62/WE. 

Ogólne założenia 

Rozporządzenie wprowadza szereg zmian dotyczących w szczególności m.in. recyklingu (w tym zbierania i przetwarzania); wymogów dotyczących opakowań; stosowania opakowań wielokrotnego użytku (w szczególności w zakresie ich ponownego zużycia lub napełnienia); całego cyklu życia opakowań w odniesieniu do ich zrównoważoności środowiskowej oraz etykietowania; wymogi dotyczące rozszerzonej odpowiedzialności producenta, zapobiegania powstawaniu odpadów opakowaniowych. 

Zakres stosowania 

Zgodnie z art. 2 ust. 1, przepisy rozporządzenia 2025/40 mają zastosowanie do wszystkich opakowań, niezależnie od zastosowanego materiału, od tego, czy takie opakowania są wykorzystywane w przemyśle, innej produkcji wyrobów, sprzedaży detalicznej lub dystrybucji, w biurach, usługach czy gospodarstwach domowych, oraz do wszystkich odpadów opakowaniowych, niezależnie od tego, czy takie odpady mają swoje źródło w przemyśle, innej produkcji wyrobów, sprzedaży detalicznej lub dystrybucji, w biurach, usługach czy gospodarstwach domowych. Rozporządzenie definiuje również szereg pojęć takich jak np. opakowanie, odpady, opakowanie na wynos, opakowanie dla handlu detalicznego, wytwórca, producent, dostawca, upoważniony przedstawiciel ds. rozszerzonej odpowiedzialności producenta, użytkownik końcowy, konsument, zapobieganie powstawaniu odpadów opakowaniowych, ponowne napełnianie, recykling wysokiej jakości, opakowania innowacyjne,  opakowania do kontaktu z produktami wrażliwymi oraz kaucja. 

Wybrane rozwiązania 

Rozporządzenie wprowadza szereg rozwiązań prawnych regulujących liczne kwestie związane z opakowaniami i odpadami. Wśród najważniejszych zagadnień unormowanych w rozporządzeniu 2025/40 należy wskazać takie kwestie jak: 

-wymogi dotyczące substancji obecnych w opakowaniach

-warunki uznawania opakowań za zdatne do recyklingu 

-minimalna zawartość materiału pochodzącego z recyklingu w opakowaniach z tworzyw sztucznych

-opakowania kompostowalne

-minimalizacji opakowań 

-opakowania wielokrotnego użytku 

-etykietowanie opakowań oraz pojemników na odpady do zbierania odpadów opakowaniowych

-twierdzenia dotyczące ekologiczności 

-obowiązki wytwórców, dostawców, dystrybutorów, importerów i dostawców usług realizacji zamówień

-obowiązki w zakresie m.in. zbyt dużych opakowań i stosowania określonych formatów opakowań

-obowiązek oferowania ponownego użycia w sektorze żywności i napojów na wynos

-torby na zakupy z tworzywa sztucznego 

-gospodarowanie odpadami

-zapobieganie powstawaniu odpadów opakowaniowych

-rozszerzona odpowiedzialność producenta oraz organizacja odpowiedzialności producenta

-systemy kaucyjne

-cele recyklingu 

-zielone zamówienia publiczne

-kary. 

Okresy przejściowe 

Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu tj. 11 lutego 2025 r., jednakże data rozpoczęcia jego stosowania została ustalona na dzień 12 sierpnia 2026 r. Przepisy zmieniające dyrektywę 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko będą stosowane od dnia 12 lutego 2029 r. Natomiast nadal, przez kolejne 30 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia będzie stosowany art. 8 ust. 2 dyrektywy 94/62/WE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych, zgodnie z którym opakowania mają wskazywać rodzaj wykorzystanych materiałów opakowaniowych w celu ich identyfikacji i klasyfikacji przez odpowiednią gałąź przemysłu na podstawie decyzji Komisji 97/129/WE. W przypadku wymogów takich jak zapewnienie, że opakowania są wytwarzane w sposób zapewniający ograniczenie ich objętości i masy do niezbędnych wielkości minimalnych, jakie utrzymają wymagany poziom bezpieczeństwa, higieny i akceptacji dla opakowanego wyrobu i dla konsumenta, będą one nadal miały zastosowanie do dnia 31 grudnia 2029 r. W odniesieniu do przepisów dotyczących ponownego użycia (art. 5 ust. 2 i 3 dyrektywy 94/62/WE), odzysku i recyklingu (art. 6 ust. 1 lit. d) i e) dyrektywy 94/62/WE) oraz zasad obliczania stopnia osiągnięcia celów (art. 6a dyrektywy 94/62/WE), okres przejściowy zezwalający na dalsze stosowanie tych przepisów będzie obowiązywał do dnia 31 grudnia 2028 r. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32025R0040&qid=1737537155644 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.