Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PPWR: Parlament zatwierdził znowelizowany tekst rozporządzenia

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

27 listopada 2024 r., Parlament Europejski przyjął bez głosowania sprostowanie do stanowiska Parlamentu Europejskiego przyjętego w pierwszym czytaniu w dniu 24 kwietnia 2024 r. w celu przyjęcia rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) 2024/... w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych, zmieniającego rozporządzenie (UE) 2019/1020 i dyrektywę (UE) 2019/904 oraz uchylającego dyrektywę 94/62/WE P9_TA(2024)0318 (COM(2022)0677 – C9-0400/2022 – 2022/0396(COD)). Jest to kolejny krok zmierzający w kierunku uchwalenia przepisów znanych również jako PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation). 

Pełna treść sprostowanego tekstu rozporządzenia jest dostępna pod adresem:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/infos-details.html?id=1439&type=priorityInfo 

Treść projektu

Rozporządzenie będzie stanowiło bardzo istotną zmianę w branży opakowań i odpadów opakowaniowych. Jego zasadniczym celem jest ograniczenie negatywnego wpływu tych produktów na środowisko, co ma zostać osiągnięte poprzez liczne przepisy. Wśród najważniejszych z nich należy wymienić np. wymagania dotyczące rozszerzonej odpowiedzialności producenta, zapobiegania powstawaniu odpadów opakowaniowych, takich jak ograniczenie niepotrzebnych opakowań i ponowne użycie lub uzupełnianie opakowań, a także zbieranie i przetwarzanie, w tym recykling, odpadów opakowaniowych. Ważnym elementem projektowanej regulacji jest również zminimalizowanie obecności substancji budzących wątpliwości w zakresie ich bezpieczeństwa takich jak np. mikroplastik. Ważnym krokiem na drodze do poprawy bezpieczeństwa konsumentów i ochrony ich przed negatywnym wpływem sztucznych substancji ma być zakaz wprowadzania do obrotu opakowań mających kontakt z żywnością, które zawierają per- i polifluorowane substancje alkilowe (PFAS) w stężeniu lub powyżej określonych wartości dopuszczalnych.  

Więcej na temat projektu dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/zaawansowany-etap-projektu-rozporzadzenia-opakowaniowego-ppwr-kogo-dotyczy-i-jakie-sa-jego-glowne-zalozenia-abstrakt-artykulu 

Okresy przejściowe 

Zgodnie z planowanymi okresami przejściowymi, rozporządzenie będzie stosowane po upływie 18 miesięcy od dnia wejścia w życie. Na chwilę obecną, termin ten nie jest jeszcze znany, a sam akt podlega dalszym krokom unijnej procedury legislacyjnej. 

Więcej informacji na temat przebiegu procedury znajdziesz pod adresem:

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/en/procedure-file?reference=2022/0396(COD) 

 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.