Podstawa prawna
Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2856 z dnia 12 listopada 2024 r. zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z unijnego wykazu usunięto substancję aromatyczną Benzeno-1,2-diol. Substancja ta była dotychczas wpisana do unijnego wykazu substancji aromatycznych pod nr CAS 120-80-9 oraz nr FL 04.029.
Ogólny kontekst
Powodem, dla którego zdecydowano się usunąć Benzeno-1,2-diol z wykazu były wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa tej substancji z uwagi na genotoksyczność, która została stwierdzona in vivo po podaniu doustnym. Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), SmokEz C-10 (SF-005) i SmokEz Enviro-23 (SF-006), w przypadku których Komisja odmówiła odnowienia zezwolenia na ich stosowanie.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
https://foodfakty.pl/dymy-wedzarnicze-zmiana-wykazu
Okresy przejściowe
W art. 2 rozporządzenia 2024/2856 prawodawca przewidział okresy przejściowe związane z wycofaniem Benzeno-1,2-diolu. Środki spożywcze, do których dodano Benzeno-1,2-diol (Nr FL 04.029) i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia tj. 3 grudnia 2024 r., mogą pozostawać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Natomiast środki spożywcze przywożone do Unii, do których dodano Benzeno-1,2-diol (Nr FL 04.029), mogą być przedmiotem obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, w przypadku gdy importer takich środków spożywczych może wykazać, że zostały one wysłane z danego państwa trzeciego i znajdowały się w tranzycie do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia. Przepisy te nie będą miały jednak zastosowania do Benzeno-1,2-diolu i preparatów zawierających tę substancję, nieprzeznaczonych do spożycia jako takie. Pod pojęciem preparatu należy w tym wypadku rozumieć mieszaniny środków aromatyzujących lub mieszaniny przynajmniej jednego środka aromatyzującego z innymi składnikami żywności, takimi jak środki aromatyzujące, dodatki do żywności, enzymy lub nośniki, w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, standaryzacji, rozcieńczania lub rozpuszczania.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202402856
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/