Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Benzeno-1,2-diol usunięty z wykazu substancji aromatycznych

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Podstawa prawna 

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2856 z dnia 12 listopada 2024 r. zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z unijnego wykazu usunięto substancję aromatyczną Benzeno-1,2-diol. Substancja ta była dotychczas wpisana do unijnego wykazu substancji aromatycznych pod nr CAS 120-80-9 oraz nr FL 04.029. 

Ogólny kontekst 

Powodem, dla którego zdecydowano się usunąć Benzeno-1,2-diol z wykazu były wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa tej substancji z uwagi na genotoksyczność, która została stwierdzona in vivo po podaniu doustnym. Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), SmokEz C-10 (SF-005) i SmokEz Enviro-23 (SF-006), w przypadku których Komisja odmówiła odnowienia zezwolenia na ich stosowanie. 

Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/dymy-wedzarnicze-zmiana-wykazu 

Okresy przejściowe 

W art. 2 rozporządzenia 2024/2856 prawodawca przewidział okresy przejściowe związane z wycofaniem Benzeno-1,2-diolu. Środki spożywcze, do których dodano Benzeno-1,2-diol (Nr FL 04.029) i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia tj. 3 grudnia 2024 r., mogą pozostawać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Natomiast środki spożywcze przywożone do Unii, do których dodano Benzeno-1,2-diol (Nr FL 04.029), mogą być przedmiotem obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, w przypadku gdy importer takich środków spożywczych może wykazać, że zostały one wysłane z danego państwa trzeciego i znajdowały się w tranzycie do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia. Przepisy te nie będą miały jednak zastosowania do Benzeno-1,2-diolu i preparatów zawierających tę substancję, nieprzeznaczonych do spożycia jako takie. Pod pojęciem preparatu należy w tym wypadku rozumieć mieszaniny środków aromatyzujących lub mieszaniny przynajmniej jednego środka aromatyzującego z innymi składnikami żywności, takimi jak środki aromatyzujące, dodatki do żywności, enzymy lub nośniki, w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, standaryzacji, rozcieńczania lub rozpuszczania. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202402856 

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.