Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Logo produkcji ekologicznej - nowelizacja dopuszczonych wzorów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Na mocy rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2024/2867 z dnia 2 września 2024 r. zmieniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w odniesieniu do prezentacji logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, znowelizowano przepisy dotyczące znakowania produktów ekologicznych. Kluczowa zmiana polega na doprecyzowaniu kolorystyki wzoru logo produkcji ekologicznej w wersji czarno-białej. 

Treść nowelizacji 

W myśl przepisów rozporządzenia 2024/2867, logo produkcji ekologicznej w wersji czarnobiałej będzie mogło być stosowane zarówno w wersji czarno-białej (grafika poniżej), jak również w całkowicie odwróconej pozycji w kolorze czarno-białym (negatyw). Warianty czarno-białe mogą być stosowane jedynie w przypadku gdy zastosowanie wersji kolorowej jest niewykonalne. Oprócz tego, w sytuacji gdy logo będzie widniało na tle, które ogranicza jego widoczność, wokół logo będzie należało zastosować kontur dla wzmocnienia kontrastu z tłem. 

Jednocześnie, z uwagi na coraz częstsze korzystanie z logo w wersji cyfrowej oraz w materiałach dostępnych online, ustanowiono odniesienie do kolorystyki w palecie kolorów RGB, w której stosuje się trzy dodatkowe kolory podstawowe: czerwony, zielony i niebieski. Logo produkcji ekologicznej w palecie RGB zostało przypisane do koloru 169/201/56. Dotychczas kolorem dopuszczonym do stosowania w odniesieniu do logo produkcji ekologicznej był zielony 50/0/100/0 w procesie drukowania CMYK oraz nr 376 w palecie kolorów Pantone. 

Rozporządzenie wejdzie w życie z dniem 1 grudnia 2024 r. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32024R2867&qid=1731487302877 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.