Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA opracowała końcowy przewodnik po polityce zgodności dla ryb i produktów rybołówstwa wytwarzających scombrotoksynę (histaminę)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA) opracowała Przewodnik Po Polityce Zgodności (Compliance Policy Guide - CPG) dotyczący zafałszowania ryb i produktów rybołówstwa poprzez scombrotoksynę (histaminę). Dokument opublikowano pod tytułem „CPG Sec 540.525 Ryby i produkty rybne tworzące scombrotoksynę (histaminę) - rozkład i histamina (CPG 7108.24)” (org. „CPG Sec 540.525 Scombrotoxin (Histamine)-forming Fish and Fishery Products – Decomposition and Histamine (CPG 7108.24)”). 

Przewodnik dostępny jest pod adresem:

https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/cpg-sec-540525-scombrotoxin-histamine-forming-fish-and-fishery-products-decomposition-and-histamine 

Treść wytycznych 

Głównym celem wytycznych jest rozwiązanie problemu zafałszowań związanych z rozkładem i histaminą, który został wykryty podczas pobierania próbek i testowania ryb i produktów rybołówstwa. Z punktu widzenia konsumentów, nowe wytyczne mają przyczyniać się do podnoszenia poziomu bezpieczeństwa żywności poprzez zwiększenie ochrony przed zatruciami związanymi z skombrotoksyną (histaminą) w rybach. Cel ten ma zostać osiągnięty m.in. poprzez obniżenie dopuszczalnych poziomów histaminy w ww. produktach, który obecnie będzie wynosił maksymalnie 200 ppm. 

Niniejsze limity mają szczególnie istotne znaczenie, ponieważ zatrucie ryb scombrotoksyną nadal stanowi największą liczbę chorób związanych z rybami płetwowymi w Stanach Zjednoczonych. Jak stwierdzono w informacji prasowej na temat opublikowanego przewodnika „obniżenie kryteriów rozkładu histaminy z 2 lub więcej jednostek próbki przy 50 ppm lub większej do 1 lub więcej jednostek próbki przy 35 ppm lub większej jest właściwe, ponieważ histamina na tym poziomie wskazuje na znaczną dekompozycję i niewłaściwe postępowanie z rybami”. 

Więcej informacji znajdziesz na stronie FDA:

https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-issues-final-compliance-policy-guide-scombrotoxin-histamine-forming-fish-and-fishery-products 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł rybny

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.