Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Skład suplementów diety - propozycja nowelizacji rozporządzenia

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Podstawa prawna 

22 października 2024 r. na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (numer z wykazu MZ 1712). 

Pełna treść projektu rozporządzenia dostępna jest pod adresem (stan prawny na dzień: 22 października 2024 r.):

https://legislacja.gov.pl/docs//516/12390755/13089364/13089365/dokument688686.pdf

Treść projektu 

Zgodnie z proponowaną treścią nowelizacji, do wykazu form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety, do listy składników mineralnych miałby zostać dodany punkt 57a tj. winian adypinianu wodorotlenku żelaza (nano) oraz punkt 58a tj. kazeinian żelaza z mleka. Rozporządzenie miałoby wejść w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 

Przebieg procesu legislacyjnego można śledzić pod adresem:

https://legislacja.gov.pl/projekt/12390755/katalog/13089364#13089364 

Ogólny kontekst 

Zmiana polskiego prawodawstwa stanowi odpowiedź na konieczność wykonania przepisów zawartych w dwóch unijnych aktach prawnych tj. rozporządzeniu Komisji (UE) 2024/248 z dnia 16 stycznia 2024 r. zmieniającym załącznik II do dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do winianu adypinianu wodorotlenku żelaza stosowanego w produkcji suplementów żywnościowych oraz rozporządzeniu Komisji (UE) 2024/1821 z dnia 25 czerwca 2024 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz załącznik II do dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do kazeinianu żelaza z mleka dodawanego do żywności i stosowanego w produkcji suplementów diety. Jak wskazano w uzasadnieniu do projektu „Ze względu na fakt, że rozporządzenie (UE) 2024/248 oraz rozporządzenie (UE) 2024/1821 nie zawierają nowych przepisów do stosowania wprost, które zastępowałyby przepisy dyrektywy, a dokonują jej nowelizacji, odpowiedniej zmiany wymaga rozporządzenie Ministra Zdrowia. Zmiany wprowadzone w dyrektywie dotyczą rozszerzenia wykazu form chemicznych żelaza, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety, o winian adyptynianu wodorotlenku żelaza (nano) oraz kazeinian żelaza z mleka.”. 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.