Ogólny kontekst
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, na wniosek Komisji Europejskiej opracował kilka wytycznych dotyczących nowej żywności. Głównym tematem przewodników są warunki przygotowania i składania wniosków o wprowadzanie nowej żywności do Unii Europejskiej. Zgodnie z ich treścią, wnioskodawcy są zobowiązani do przedstawienia odpowiednich informacji naukowych, które następnie podlegają procesowi oceny przez tzw. front-desk support team. Wytyczne będą miały zastosowanie do wszystkich wniosków składanych od lutego 2025 r.
Co muszą zawierać wnioski?
Aktualizacja wytycznych była niezbędna z uwagi na dynamicznie zmieniające się realia dotyczące produkcji żywności oraz nowelizację przepisów związanych z novel food. Najnowsze wytyczne mają przede wszystkim usprawnić proces oceny ryzyka oraz zagwarantować większą efektywność całej procedury. W związku z tym, w ramach wytycznych, doprecyzowano warunki m.in. opisywania i identyfikacji nowej żywności, wraz z ze szczegółami dotyczącymi procesu produkcji, składu, specyfikacji i proponowanych zastosowań. Wnioski składane według nowych wytycznych będą musiały uwzględniać również takie informacje jak np. oczekiwane spożycie żywności, historia stosowania, dane w zakresie bezpieczeństwa (w szczególności dotyczące tego, jak organizm przetwarza novel food, jakie są dane toksykologiczne i odżywcze oraz czy występują potencjalne alergeny). Wytyczne będą dotyczyły żywności każdego rodzaju, w tym także żywności pochodzącej z hodowli komórkowej i składników żywności. Jednocześnie, z uwagi na uszczegółowienie zakresu informacji wymaganych podczas składania wniosków, oczekuje się, że proces oceny novel food będzie krótszy niż ma to miejsce obecnie, ponieważ wnioskodawcy rzadziej będą wzywani do dostarczania dodatkowych informacji, niezbędnych do przeprowadzenia prawidłowej i rzetelnej oceny ryzyka i bezpieczeństwa żywności.
Lista wytycznych
Na pakiet wytycznych składają się 3 dokumenty EFSA tj.
- Wytyczne dotyczące wymagań naukowych dotyczących wniosku o zezwolenie na nową żywność w kontekście rozporządzenia (UE) 2015/2283 (ang. Guidance on the scientific requirements for an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283)
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2024.8961
-Wytyczne dotyczące wymagań naukowych dotyczących zgłaszania i składania wniosków o zezwolenie na tradycyjną żywność z państw trzecich w kontekście rozporządzenia (UE) 2015/2283 (ang. Guidance on the scientific requirements for a notification and application for authorisation of traditional foods from third countries in the context of Regulation (EU) 2015/2283)
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2024.8966
-Wytyczne dotyczące zasad naukowych i wymagań dotyczących danych dotyczących bezpieczeństwa i oceny względnej biodostępności nowych źródeł mikroelementów (ang. Guidance on scientific principles and data requirements for the safety and relative bioavailability assessment of new micronutrient sources)
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2024.8946
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/