Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: nowe wytyczne w zakresie wniosków o nową żywność

Kategoria: Innowacje , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, na wniosek Komisji Europejskiej opracował kilka wytycznych dotyczących nowej żywności. Głównym tematem przewodników są warunki przygotowania i składania wniosków o wprowadzanie nowej żywności do Unii Europejskiej. Zgodnie z ich treścią, wnioskodawcy są zobowiązani do przedstawienia odpowiednich informacji naukowych, które następnie podlegają procesowi oceny przez tzw. front-desk support team. Wytyczne będą miały zastosowanie do wszystkich wniosków składanych od lutego 2025 r. 

Co muszą zawierać wnioski?

Aktualizacja wytycznych była niezbędna z uwagi na dynamicznie zmieniające się realia dotyczące produkcji żywności oraz nowelizację przepisów związanych z novel food. Najnowsze wytyczne mają przede wszystkim usprawnić proces oceny ryzyka oraz zagwarantować większą efektywność całej procedury. W związku z tym, w ramach wytycznych, doprecyzowano warunki m.in. opisywania i identyfikacji nowej żywności, wraz z ze szczegółami dotyczącymi procesu produkcji, składu, specyfikacji i proponowanych zastosowań. Wnioski składane według nowych wytycznych będą musiały uwzględniać również takie informacje jak np. oczekiwane spożycie żywności, historia stosowania, dane w zakresie bezpieczeństwa (w szczególności dotyczące tego, jak organizm przetwarza novel food, jakie są dane toksykologiczne i odżywcze oraz czy występują potencjalne alergeny). Wytyczne będą dotyczyły żywności każdego rodzaju, w tym także żywności pochodzącej z hodowli komórkowej i składników żywności. Jednocześnie, z uwagi na uszczegółowienie zakresu informacji wymaganych podczas składania wniosków, oczekuje się, że proces oceny novel food będzie krótszy niż ma to miejsce obecnie, ponieważ wnioskodawcy rzadziej będą wzywani do dostarczania dodatkowych informacji, niezbędnych do przeprowadzenia prawidłowej i rzetelnej oceny ryzyka i bezpieczeństwa żywności. 

Lista wytycznych 

Na pakiet wytycznych składają się 3 dokumenty EFSA tj.
- Wytyczne dotyczące wymagań naukowych dotyczących wniosku o zezwolenie na nową żywność w kontekście rozporządzenia (UE) 2015/2283 (ang. Guidance on the scientific requirements for an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283)

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2024.8961 

-Wytyczne dotyczące wymagań naukowych dotyczących zgłaszania i składania wniosków o zezwolenie na tradycyjną żywność z państw trzecich w kontekście rozporządzenia (UE) 2015/2283 (ang. Guidance on the scientific requirements for a notification and application for authorisation of traditional foods from third countries in the context of Regulation (EU) 2015/2283) 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2024.8966 

-Wytyczne dotyczące zasad naukowych i wymagań dotyczących danych dotyczących bezpieczeństwa i oceny względnej biodostępności nowych źródeł mikroelementów (ang. Guidance on scientific principles and data requirements for the safety and relative bioavailability assessment of new micronutrient sources) 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2024.8946 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

tel. 660 146 148

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.