Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wylesianie - Rada popiera odroczenie terminu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Rada poparła propozycję przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania tzw. przepisów EUDR, czyli rozporządzenia 2023/1115 z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 995/2010. Zgodnie z wnioskiem Komisji, rozpoczęcie stosowania tego rozporządzenia należy odroczyć o 12 miesięcy. Jeśli projekt stanie się obowiązującym prawem, nowe obowiązki wejdą w życie od 30 grudnia 2025 r. w przypadku dużych podmiotów oraz 30 czerwca 2026 r. w odniesieniu do małych i mikro przedsiębiorstw. Zgodnie z obecnym brzmieniem przepisów, mają one być stosowane już od 30 grudnia 2024 r. 

Więcej informacji na temat proponowanych zmian znajdziesz w artykule:

https://foodfakty.pl/eudr-propozycja-przesuniecia-terminu-rozpoczecia-stosowania 

Istota zmiany 

Ogólnym celem uchwalenia rozporządzenia 2023/1115 jest zminimalizowanie wpływu Unii na wylesianie i degradację lasów na całym świecie, a tym samym przyczynienie się do ograniczenia globalnego wylesiania oraz zmniejszenie wkładu Unii w emisje gazów cieplarnianych i globalną utratę różnorodności biologicznej. Aby jednak cele te mogły zostać osiągnięte, konieczne było wprowadzenie szeregu nowych obowiązków dla podmiotów zajmujących się wprowadzaniem do obrotu i udostępniania na rynku unijnym produktów objętych przepisami rozporządzenia. Ustawodawca zaliczył do nich m.in. bydło, kakao, kawę, palmę olejową, kauczuk i drewno. Wprowadzenie tak rozległych zmian wymaga jednak znacznych nakładów oraz czasu, co stało się powodem, dla którego zaproponowano odroczenie terminu rozpoczęcia stosowania przepisów o rok. Kolejnym krokiem na ścieżce legislacyjnej projektu będzie glosowanie Parlamentu Europejskiego, który podejmie decyzję w sprawie przyjęcie bądź odrzucenia projektu rozporządzenia. 

Komunikat prasowy dostępny jest pod adresem:

https://www.consilium.europa.eu/pl/press/press-releases/2024/10/16/eu-deforestation-law-council-agrees-to-extend-application-timeline/ 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.