Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EUDR - propozycja przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wylesianie - najnowsze zmiany 

Opublikowano 4 dokumenty mające duże znacznie z punktu widzenia przedsiębiorców, których obejmą zmiany wynikające z rozporządzenia 2023/1115 z dnia 31 maja 2023 r. w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 995/2010. Są to:

-wytyczne dotyczące rozporządzenia UE w sprawie wylesiania

https://green-business.ec.europa.eu/publications/guidance-eu-deforestation-regulation_en 

-komunikat Komisji w sprawie strategicznych ram współpracy międzynarodowej w zakresie wylesiania

https://green-business.ec.europa.eu/publications/communication-commission-strategic-framework-international-cooperation-engagement-deforestation_en

-projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wylesiania w odniesieniu do daty rozpoczęcia stosowania

https://green-business.ec.europa.eu/publications/proposal-regulation-amending-deforestation-regulation-regards-date-application_en 

-często zadawane pytania (FAQ): wdrażanie unijnego rozporządzenia w sprawie wylesiania

https://circabc.europa.eu/ui/group/34861680-e799-4d7c-bbad-da83c45da458/library/e126f816-844b-41a9-89ef-cb2a33b6aa56/details?download=true 

Zmiana terminu rozpoczęcia stosowania 

Komisja opracowała projekt rozporządzenia, które odracza termin rozpoczęcia stosowania przepisów dotyczących wylesiania o rok. Oznacza to, że jeśli projekt zostanie uchwalony, nowe obowiązki wejdą w życie od 30 grudnia 2025 r. w przypadku dużych podmiotów oraz 30 czerwca 2026 r. w odniesieniu do małych i mikro przedsiębiorstw. Propozycja przedłużenia terminu dostosowania do nowych przepisów, stanowi efekt oceny obecnego stanu przygotowań przedsiębiorców, którzy sygnalizowali potrzebę otrzymania dodatkowego czasu na wdrożenie nowych przepisów. Przedłużenie terminów ma wspomóc stopniowe wprowadzanie regulacji w celu zapewnienia właściwego i skutecznego jej realizowania.

Wytyczne 

Kolejnym krokiem mającym za zadanie wspierać przedsiębiorców w poprawnym wdrażaniu rozporządzenia 2023/1115 jest wydanie przez Komisję wytycznych dotyczących prawidłowego stosowania i interpretacji jego przepisów. W ramach wytycznych, doprecyzowano kluczowe zagadnienia takie jak m.in. funkcjonalność systemu informacyjnego, rola certyfikacji, zakres regulacji (wraz z wyłączeniami), kary oraz najważniejsze definicje takie jak np. las, degradacja lasów, podmiot etc. 

FAQ 

Kolejnym dokumentem ułatwiającym zrozumienie przepisów jest lista kilkudziesięciu odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z wprowadzaniem nowych przepisów. Zostały one podzielone na 10 bloków tematycznych takich jak sankcje, okresy przejściowe, due diligenc (ocena przedsiębiorstwa), definicje, podmioty zobowiązane, zakres oraz traceability. Każda z tych sekcji zawiera odpowiedzi na konkretne pytania, które nasuwają się w związku z danym obszarem. 

Więcej informacji na ten temat znajdziesz pod adresem:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_5009 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.