Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Witamina B6 oraz glistnik jaskółcze ziele - nowe uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst

Zespół ds. Suplementów diety wydał dwie nowe uchwały dotyczące warunków stosowania niektórych substancji w suplementach diety tj.:

-uchwała nr 2/2024 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 10 września 2024 r. zmieniająca Uchwałę Nr 18/2019 w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy B6 w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety;

-uchwała nr 1/2024 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 10 września 2024 r. zmieniająca uchwałę Nr 6/2021 z dnia 30 sierpnia 2021 r. w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety. 

Treść zmiany - witamina B6

Zmiany dotyczą witaminy B6 oraz glistnika jaskółcze ziele. Na podstawie uchwały nr 2/2024 ustalono maksymalną ilość witaminy B6 W zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 6 mg. Wymóg ten dotyczy dotyczy suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym. Dotychczasowy limit witaminy B6 określony był w uchwale nr 18/2019 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 13 marca 2019 r. w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy B6 w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety. Pod rządami uprzedniej uchwał limit dla tej witaminy był trzykrotnie wyższy i wynosił 18 mg. Zmiana jest podyktowana jest najnowszymi badaniami Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który w  w 2023 r. opublikował opinię naukową w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia (Upper Level - UL) dla witaminy B6 pt. „Scientific opinion on the tolerable upper intake level for vitamin B6”.  W ramach dokonanej przez Urząd ponownej oceny, ustalono UL dla tej witaminy w ilości 12 mg/dzień dla osób dorosłych. 

Ziele glistnika 

Natomiast w przypadku Chelidonium majus L. (ziele glistnika, złotnik, jaskółcze ziele, glistnik pospolity) zmiana polega na dodaniu go do listy substancji surowców roślinnych, które nie mogą być stosowane w suplementach diety, określonej w  załączniku nr 1 do uchwały Nr 6/2021 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 30 sierpnia 2021 r. w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety. Niniejsza substancja jest zakazana w niektórych państwach członkowskich UE (np. Czechy) lub jej stosowanie podlega szczególnym regulacjom (np. Niemcy). Oprócz tego roślina ta wymieniona jest w kompendium EFSA dotyczącym substancji botanicznych, w których stwierdzono obecność naturalnie występujących składników mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku wykorzystania ich do produkcji żywności i suplementów diety. Substancjami biologicznie aktywnymi, które budzą największe obawy w przypadku środków spożywczych są alkaloidy benzofenantrydynowe (2% w korzeniu): np. chelidonina, chelerytryna, sangwinaryna, protopina; oraz pochodne protoberberyny: np. berberyna, stylopina, koptyzyna. 

Obydwie uchwały weszły w życie z dniem podjęcia. 

Pełna lista uchwał Zespołu ds. Suplementów Diety dostępna jest pod adresem:

https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.