Ogólny kontekst
Zespół ds. Suplementów diety wydał dwie nowe uchwały dotyczące warunków stosowania niektórych substancji w suplementach diety tj.:
-uchwała nr 2/2024 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 10 września 2024 r. zmieniająca Uchwałę Nr 18/2019 w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy B6 w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety;
-uchwała nr 1/2024 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 10 września 2024 r. zmieniająca uchwałę Nr 6/2021 z dnia 30 sierpnia 2021 r. w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety.
Treść zmiany - witamina B6
Zmiany dotyczą witaminy B6 oraz glistnika jaskółcze ziele. Na podstawie uchwały nr 2/2024 ustalono maksymalną ilość witaminy B6 W zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 6 mg. Wymóg ten dotyczy dotyczy suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym. Dotychczasowy limit witaminy B6 określony był w uchwale nr 18/2019 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 13 marca 2019 r. w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy B6 w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety. Pod rządami uprzedniej uchwał limit dla tej witaminy był trzykrotnie wyższy i wynosił 18 mg. Zmiana jest podyktowana jest najnowszymi badaniami Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który w w 2023 r. opublikował opinię naukową w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia (Upper Level - UL) dla witaminy B6 pt. „Scientific opinion on the tolerable upper intake level for vitamin B6”. W ramach dokonanej przez Urząd ponownej oceny, ustalono UL dla tej witaminy w ilości 12 mg/dzień dla osób dorosłych.
Ziele glistnika
Natomiast w przypadku Chelidonium majus L. (ziele glistnika, złotnik, jaskółcze ziele, glistnik pospolity) zmiana polega na dodaniu go do listy substancji surowców roślinnych, które nie mogą być stosowane w suplementach diety, określonej w załączniku nr 1 do uchwały Nr 6/2021 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 30 sierpnia 2021 r. w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety. Niniejsza substancja jest zakazana w niektórych państwach członkowskich UE (np. Czechy) lub jej stosowanie podlega szczególnym regulacjom (np. Niemcy). Oprócz tego roślina ta wymieniona jest w kompendium EFSA dotyczącym substancji botanicznych, w których stwierdzono obecność naturalnie występujących składników mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku wykorzystania ich do produkcji żywności i suplementów diety. Substancjami biologicznie aktywnymi, które budzą największe obawy w przypadku środków spożywczych są alkaloidy benzofenantrydynowe (2% w korzeniu): np. chelidonina, chelerytryna, sangwinaryna, protopina; oraz pochodne protoberberyny: np. berberyna, stylopina, koptyzyna.
Obydwie uchwały weszły w życie z dniem podjęcia.
Pełna lista uchwał Zespołu ds. Suplementów Diety dostępna jest pod adresem:
https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/